Volonterski centar Split

Nagrada Vinka Luković

O nagradi

 

Godišnja nagrada "Vinka Luković" ustanovljena je 2010. godine, na prijedlog Savjeta Volonterskog centra Split, a s ciljem razvoja i promocije volonterstva i javnog priznanja pravnim osobama za iskazani doprinos razvoju volonterstva i volonterskih aktivnosti na području Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije.

Nagrada je nazvana imenom pok. Vinke Luković, istaknute humanitarke i volonterke i uručuje se jednom godišnje na svečanosti prigodom obilježavanja 5. prosinca - Međunarodnog dana volontera. Vrstu nagrade, kao i nazive kategorija za koje će se dodjeljivati nagrada, utvrđuje Savjet Volonterskog centra Split svake godine prije raspisivanja natječaja.

Pravo na sudjelovanje ostvaruju neprofitne organizacije-organizatori volontiranja definirane člankom 7. Zakona o volonterstvu, a koje su ostvarile značajan doprinos u domeni razvoja i promocije volonterstva na području Splitsko – dalmatinske županije.

Prijedloge za dodjelu nagrade mogu dati: udruge, institucije i ostale organizacije pisanim putem s obrazloženjem i pripadajućim dokazima (publikacije, fotografije, novinski članci i sl.), nakon raspisivanja javnog natječaja.

Neprofitna organizacija može sama sebe predložiti kao kandidata za dodjelu nagrade. Uvjet je da takvu prijavu podržavaju još najmanje dvije organizacije.

Postupak za dodjelu nagrade pokreće svake godine Savjet Regionalnog Volonterskog centra Split Udruge "MI" raspisivanjem javnog natječaja. Pravilnik za dodjelu Nagrade "Vinka Luković" možete preuzeti OVDJE.

Dosadašnji dobitnici

2021.
Udruga za civilno društvo i kvalitetu življenja Srma, Sinj

2020.
Hrvatsko planinarsko društvo Mosor, Split

2019.
Udruga osoba s invaliditetom "Sunce", Makarska

2018.
Crkva sv. Filipa Nerija, Split
Osnovna škola Grohote, Šolta
Udruga leukemije i limfomi - Split

2017. 
Centar za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači", Split
Udruga za sindrom Down-21 Split
Dubrovačka udruga skrbnika, bolesnika i prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija (DUSAB), Dubrovnik

2016.
OŠ Šime Budinića, Zadar
Škola likovnih umjetnosti, Split
Udruga MoSt, Split

2015.
Ekonomsko-birotehnička škola, Zadar
Studentski katolički centar SKAC, Split
Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Moje dijete, Solin

2014.
2. gimnazija, Split
Udruga osoba s celebralnom paralizom Srce, Split
Udruga osoba s invaliditetom Sunce, Makarska

2013.
Dom za odrasle Sv. Frane, Zadar
Gradska knjižnica, Zadar
Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju, Split

2012.
Gradska knjižnica Marka Marulića, Split
Inicijativa O La La, Split
Psihološko savjetovalište Lanterna, Makarska

2011.
Društvo multple skleroze, Split
Hrvatska gorska služba spašavanja - Stanica Split
Udruga Dugopolje aktivno radi – DAR, Dugopolje
Udruga Help, Split

2010.
Dječji dom Maestral, Split
OŠ Sućidar - Klub mladih matematičara, Split
Udruga "MI" - Volonterski centar Split

Priča o teti Vinki Luković - velikoj humanitarki

 

Gospođa Vinka Luković, rođena Franić, rodila se 29. prosinca 1919. godine u Vrgorcu, a djetinjstvo je provela u Dubrovniku. Iako je većinu života provela u Splitu, smatrala se Dubrovkinjom i dubrovački naglasak nikad nije izgubila. 

Unatoč ranom gubitku supruga i teškom životu cijele obitelji za vrijeme socijalizma, kad su joj djeca Ana i Tihomir-Gracije porasla, borbena i prkosna teta Vinka tajno je organizirala i vodila Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije. Za vrijeme Domovinskog rata teta Vinka se brinula za ranjenike u splitskoj bolnici te istovremeno razvijala aktivnosti Caritasa, skupljajući odjeću i obuću za potrebite te organizirajući nabavku namirnica za siromašne obitelji, a posebno se brinula za slobodne aktivnosti invalida i siromašnih.

Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O Centru

Volonterski centar Split osnovala je Udruga "MI" - Split 1998. godine. Centar je dobitnik brojnih nagrada, a pokrenuo je i osnivanje Hrvatske mreže volonterskih centara (današnji naziv: Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

Kontakt

Sinjska 7/II, 21000 Split (Udruga "MI" - Split)

Tel: (021) 329-137 i 329-139
Mob: 091/329-1300

[email protected]

Pratite nas

Naše aktivnosti, djelatnosti i važne informacije pratite putem naše web stranice ili preko društvenih mreža:

Radno vrijeme

Pon-pet - od 8:00 do 16:00. Sastanci i savjetovanja s organizatorima volontiranja i novim volonterima na našoj adresi: pon-pet - od 10:00 do 15:00 h (molimo prethodnu najavu putem e-maila ili telefonski).