Volonterski centar Split

Svečanom dodjelom nagrada za promociju i razvoj volonterstva „Vinka Luković“ obilježen je 5.12. – Međunarodni dan volontera.
U hotelu „Atrium“ skupilo se oko 170 volontera, organizatora volontiranja, podržavatelja volonterskog rada, predstavnika lokalne i regionalne samouprave te medija da odaju priznanje zaslužnim volonterima i organizacijama u 2012. godini.
Dobitnici nagrade „Vinka Luković“ za 2012. godinu su:


1.    Gradska knjižnica Marka Marulića, Split
Volonterski rad u Gradskoj knjižnici „Marko Marulić“ odvija se već godinama. Volonteri/članovi knjižnice volontiraju za druge članove (djecu, odrasle ili umirovljenike), održavaju različite radionice i edukacije, prenose svoja iskustva, znanja i vještine.
Volonterski rad protkan je kroz cijelu strukturu Knjižnice.
Volonterski rad u Zavičajnoj zbirci Spalatini
U prostoru Zavičajne zbirke uz pomoć volontera, pojedinaca zaljubljenika u svoj grad odvijaju se brojne aktivnosti okrenute istraživanju pisane splitske baštine. Svojim zalaganjem, interesima, znanjem i idejama svakodnevno doprinose razvoju Zavičajne zbirke.
Kao dobri poznavatelji lokalnih prilika od neprocjenjive su pomoći  u pronalaženju obiteljskih arhiva u kojima se ponekad kriju prave dragocjenosti iz splitske prošlosti.
Pomažu u prikupljanju i lociranju izvora stare građe zavičajne tematike.
Sudjeluju u izradi Splitskog spomenara, web stranice posvećene danas zaboravljenim sugrađanima koji su svojim radom ostavili značajan trag u životu zajednice.
Izrađuju Kartoteku biografskih podataka znamenitih građana Splita.
Osmišljavaju Hemeroteku (tematski organiziraju i popisuju novinske članke o Splitu.
Volonterski rad u Središnjoj knjižnici
-    Radionice za roditelje djece osnovnoškolskog uzrasta
-    Program tjelovježbe za umirovljenike
-    Ciklus predavanja za roditelje prvašića
-    Tečaj informatike za umirovljenike
-    Male škole stranih jezika za predškolce (engleski, njemački, francuski, talijanski)
-    Pomoć u pripremama za maturu
-    Ljeto u knjižnici (mala škola filozofije, likovne radionice, literarna radionica, mala škola origamija, španjolski za tinejđere…)

2.    Savjetovalište „Lanterna“, Makarska
Psihološko savjetovalište „Lanterna“ radi na više razina i u svaku od njih uključuje volontere:
osmišljavanje slobodnog vremena djece i mladih
Organiziraju brojne sportske aktivnosti, radionice kreativnog izražavanja, zajedničke obiteljske aktivnosti…
Ove godine u njihovoj organizaciji održana je deseta Biciklijada uz sudjelovanje biciklista iz cijele RH. Vrhunac Biciklijade bila je još jedna Strikomanova Milenijska fotografija.
Održali su i malonogometni turnir „Možemo zajedno i drugačije“ koji je za cilj imao borbu protiv ovisnosti, poticaj na druženje i razvitak tolerancije među mladima.
senzibilizacija i informiranje mladih o zdravim stilovima života
Održavaju radionice za razvoj socijalnih vještina, parlaonice , vršnjačka pomoć, tematska predavanja, emisije na lokalnom radiju…
pomoć u učenju
Trajan projekt kojim „Lanterna“ promovira značaj vršnjačke solidarnosti i pomoći u svladavanju kako školskog gradiva, tako i drugih problema.
edukacija roditelja i onih koji rade s mladima
Održavaju radionice odgovornog roditeljstva te predavanja i radionice za stručne suradnike, nastavnike, trenere o kvalitetnijoj komunikaciji s djecom i mladima, posebno s djecom rizičnog ponašanja, edukacije putem izložbi, plakata i predstava.
rad  u savjetovalištu
Savjetovalište „lanterna“ već 11 godina organizira radionice osmišljavanja slobodnog vremena za djecu i mlade u mjesecu borbe protiv ovisnosti (15.11. – 15.12.)
Najveći doprinos savjetovališta „Lanterna“ u radu s volonterima upravo je rad s mladima, upoznavanje s mogućnošću volontiranja, poticanjem na volontiranje, osvješćivanjem o važnosti volontiranja, značenju solidarnosti… Posebno je to značajno za malenu sredinu poput Makarske.

3.    Udruga „MoSt“, inicijativa O La La
O La La 366 večera je akcija koju su za beskućnike grada Splita pokrenule naše dvije sugrađanke Lada Štefek i Lana Iljadica.
Putem društvene mreže najprije su potaknule brojne građane na prikupljanje hrane za najsiromašnije, beskućnike i građane koji žive u neadekvatnim uvjetima.
I u tome su bile iznimno uspješne. Motivirale su više stotina građana koji su u jednom danu prikupili ogromnu količinu hrane i time doprinijeli suzbijanju siromaštva u našem gradu i poticanju solidarnosti.
Tijekom 2012. godine pokrenule su akciju O La La i potaknule gotovo tisuću građana, pojedinaca, članova udruga, institucija, društava i klapa na kuhanje večera te pružanju podrške beskućnicima, sve sa sloganom „Od srca direktno beskućnicima Splita“.
Putem društvene mreže pokrenule su i uključile brojne građane na organizaciju proslave rođendana korisnika Prihvatilišta i time pokazale iznimnu socijalnu osjetljivost.
Ovo priznanje i zahvala Lani i Ladi je i zahvala i priznanje svim divnim sugrađanima koji su se odazvali akciji O La La i čitavom valu dobrote koji je dotaknuo vrata Prihvatilišta udruge Most.
Potaknuti brojnih primjerima aktivizma i solidarnosti građana, kroz ovu akciju i kroz akcije drugih organizacija civilnog društva, udruga MoSt  je pokrenula inicijativu za proglašenje Splita-gradom solidarnosti.

Osim nagrade „Vinka Luković“, ove godine dodijeljeno je i posebno priznanje Udruzi mladih „Prijatelj“ za promociju volonterstva u lokalnoj zajednici, kao i zahvalnice za volontere i podržavatelje koji su u protekloj godini nesebično davali svoj trud i vrijeme za dobrobit drugoga.
U glazbenom dijelu svečanosti nastupila je pjevačica Deni Prodan i duo Vlado i Željko Smoje.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O Centru

Volonterski centar Split osnovala je Udruga "MI" - Split 1998. godine. Centar je dobitnik brojnih nagrada, a pokrenuo je i osnivanje Hrvatske mreže volonterski centara (današnji naziv: Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

Kontakt

Sinjska 7/II, 21000 Split (Udruga "MI" - Split)

Tel: (021) 329-137 i 329-139
Mob: 091/329-1300

[email protected]

Pratite nas

Naše aktivnosti, djelatnosti i važne informacije pratite putem naše web stranice ili preko društvenih mreža:

Radno vrijeme

Pon-pet - od 8:00 do 16:00. Sastanci i savjetovanja s organizatorima volontiranja i novim volonterima na našoj adresi: pon-pet - od 10:00 do 15:00 h (molimo prethodnu najavu putem e-maila ili telefonski).