Volonterski centar Split

svi2014Povodom 5. prosinca koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan volontera u Gradskoj knjižnici Marko Marulić u Splitu, je održana svečana dodjela godišnje nagrade za razvoj i promociju volonterstva „Vinka Luković“.

Godišnju nagradu „Vinka Luković“, ustanovljenu kao znak javnog priznanja pravnim osobama za iskazani doprinos razvoju volonterstva i volonterskih aktivnosti, dodjeljuje Savjet volonterskog centra Udruge MI za organizatore volontiranja s područja 4 županije- iz Zadarske, Šibensko- kninske, Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije. Dodjelom nagrade želi se oživjeti i trajno sačuvati uspomena na jedinstveni lik i djelo Splićanke „tete Vinke - velike volonterke i humanitarke“.

Ove godine dobitnici su:
-Udruga osoba s cerebralnom paralizom Srce, Split
-Udruga osoba s invaliditetom Sunce, Makarska
-II. gimnazija, Split.

Posebno priznanje za trud, ustrajnost i promoviranje volonterstva dobili su Studentski katolički centar Split za projekt "Agenti dobrote" i "72h bez kompromisa" te Klub mladih matematičara Osnovne škole Sućidar.
Uz dodjelu nagrada i priznanja za više od 100 volontera i 40 podupiratelja, predstavljen je priručnik „Volonterkovi savjeti“ namijenjen učenicima osnovnih škola koji imaju iskustva u volontiranju ili tek istražuju što volontiranje jest.

Volontiranje omogućuje djeci da od malih nogu razviju stavove i svijest o potrebama drugih, ali i o tome da ono doista mogu nešto učiniti za boljitak društva u kojem žive. Veliku ulogu u tome imaju njihovi roditelji, nastavnici i stručni suradnici u školi. Oni bi trebali biti prvi kotačić koji će djecu usmjeriti prema volonterstvu kao afirmativnom obliku ponašanja koji utječe na razvijanje osobnosti budućih odraslih ljudi.

Volonterski rad neprocjenjivo je iskustvo za samog volontera, a dobro donosi ne samo korisniku volontiranja, nego i volonteru i društvu općenito. Samo u 2013.godini, prema službenim podacima Ministarstva socijalne politike i mladih, u Hrvatskoj je volontiralo 29 253osoba, koje su donirale sveukupno 1 652 965 sati svog slobodnog vremena. Te brojke dovoljan su poziv svima da se uključe u volontiranje i tako doprinesu društvu ono neprocjenjivo - svoje vrijeme, trud, znanje i vještine.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O Centru

Volonterski centar Split osnovala je Udruga "MI" - Split 1998. godine. Centar je dobitnik brojnih nagrada, a pokrenuo je i osnivanje Hrvatske mreže volonterski centara (današnji naziv: Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

Kontakt

Sinjska 7/II, 21000 Split (Udruga "MI" - Split)

Tel: (021) 329-137 i 329-139
Mob: 091/329-1300

[email protected]

Pratite nas

Naše aktivnosti, djelatnosti i važne informacije pratite putem naše web stranice ili preko društvenih mreža:

Radno vrijeme

Pon-pet - od 8:00 do 16:00. Sastanci i savjetovanja s organizatorima volontiranja i novim volonterima na našoj adresi: pon-pet - od 10:00 do 15:00 h (molimo prethodnu najavu putem e-maila ili telefonski).