naziv

Gdje se sve može volontirati?

volonteri ess

Prema Zakonu o volonterstvu, volontirati se može u udrugama, zakladama, fondacijama, sindikatima, vjerskim zajednicama, javnim ustanovama (knjižnice, muzeji, domovi za starije i nemoćne, domovi za odgoj i obrazovanje...), turističkim zajednicama, državnim tijelima (primjerice Sabor, ministarstva...), tijelima jedinica lokalne i regionalne samouprave (općine, gradovi, županije).

Primjeri najčešćih volonterskih aktivnosti: organizacija sportskih i kulturnih događanja (različite utrke i festivali), kreativne i druge radionice (glazba, ples, slikanje, pisanje, učenje...), osobna asistencija korisnicima (primjerice odlazak u šetnju ili pratnja za odlazak liječniku), savjetodavne usluge (pravna i psihološka pomoć), promotivne aktivnosti (dijeljenje letaka, prodaja na štandu...), administrativni poslovi, pisanje tekstova i prijevod, web dizajn, radne akcije (čišćenje okoliša, prenošenje tereta i sl.)...

Primjeri najčešćih korisnika volontiranja: osobe s invaliditetom ili drugim teškoćama, djeca, mladi, starije i nemoćne osobe, priroda i okoliš, životinje...

Volontirati možete u svojoj lokalnoj zajednici ili negdje drugdje u RH (primjerice, u zadnje vrijeme su popularni volonterski angažmani u parkovima prirode). Kad je riječ o volontiranju u inozemstvu, možete se dolučiti na angažman unutar EU putem programa Europskih snaga solidarnosti ili negdje u svijetu putem UN-ovog volonterskog programa UN Volunteers. Možete se odlučiti i za volonturističke angažmane koje organiziraju turističke agencije u suradnji s neprofitnim organizacijama diljem svijeta... Mogućnosti su nebrojene!

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.