naziv

Tko je volonter?

Volonter je pojedinac koji dobrovoljno ulaže svoje vrijeme, trud, znanje i vještine u pružanje usluga za dobrobit druge osobe i društva u cjelini, bez potraživanja materijalne i financijske dobiti.

Zakon o volonterstvu (NN 22/13) volonterom smatra "fizičku osobu koja volontira u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu, sukladno važećim nacionalnim i međunarodnim propisima", a maloljetna volonterka ili volonter je "osoba mlađa od 18 godina koja volontira u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu".

Maloljetne osobe mlađe od 15 godina mogu volontirati samo uz pisanu suglasnost roditelja ili skrbnika, i to isključivo u odgojno-obrazovne svrhe (organizator volontiranja pritom je najčešće vrtić ili škola). To se naziva odgoj za volontiranje.

Maloljetne osobe između 15. i 18. godine mogu volontirati na širem spektru aktivnosti (neovisno o odgojno-obrazovnom sustavu), no do punoljetnosti i dalje volontiraju samo uz pisanu suglasnost roditelja ili skrbnika.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.