naziv

Održani 26. Dani volonterstva i solidarnosti

Tradicionalna manifestacija Dani volonterstva i solidarnosti koju 26. godinu zaredom organizira Regionalni volonterski centar Udruge „MI“ – Split održala se 20. svibnja u Strossmayerovom parku (Đardinu).

Na ovoj humanitarno-prodajnoj manifestaciji građani su se imali prilike upoznati s radom 30-ak udruga i ustanova iz Splita i okolice te kupnjom na štandu podržati humanitarnu notu ovog događanja. Dio sredstava sa svakog štanda doniran je Udruzi Spektar za opremu za logopedske terapije. Korisnici Udruge Spektar su djeca s teškoćama iz autističnog spektra i djeca urednog razvoja. Broj djece je stalno u porastu i trenutno broje njih preko 100 koji dolaze na različite terapije, kreativne i sportsko-inkluzivne radionice, a roditeljima se osigurava stručno savjetovanje na različite teme. Na štandovima je prikupljeno ukupno 2318,40 eura te dodatno 310,00 eur na podračun akcije.

2023 07 Mi 5

Na štandovima su se mogli kupiti različiti proizvodi i rukotvorine, ali i usvojiti nova znanja i vještine. Građane su u Đardinu dočekali štandovi s brojnim knjigama i stripovima, nakitom, ukrasima, prirodnom kozmetikom, ali i s proizvodima od keramike te oslikanim platnenim vrećicama. Učenici COO „Juraj Bonači“ predstavili su proizvode svoje zadruge, Udruga Srce i Udruga DYXY rukotvorine sa svojih kreativnih radionica, volonteri Splitskog dijabetičkog društva su mjerili šećer u krvi i tlak građanima te ih informirali o šećernoj bolesti, Udruga Permakultura Dalmacija prodavala je presadnice povrća, a volonterke Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce ove su godine pripremile aktivnosti izrade ekoloških sredstava za pranje te ekološke kozmetike za sve posjetitelje. Oni najmanji pak mogli su se zabaviti uz dječje kreativno-zabavne radionice koje su se održavale na travnjaku pored štandova, u vremenu od 10 do 12 h.

2023 07 Mi 7

Na štandovima su se građani iz „prve ruke“, tj. od samih volontera mogli informirati o uključivanju u volonterske programe pojedinih organizacija te o dobrobitima volonterstva za pojedince i za cijelu zajednicu.

2023 07 Mi 6

kulturno-zabavnom programu humanitarne izložbe sudjelovalo je 10-ak udruga i javnih institucija, s glazbeno-scenskim nastupima. 

Manifestacija se održala u sklopu nacionalne kampanje Hrvatska volontira, a financirana je sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i organizirana uz podršku HDS ZAMP i Mlinar pekarske industrije d.o.o.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.