naziv

Održani 25. Dani volonterstva i solidarnosti

 

Tradicionalna manifestacija Dani volonterstva i solidarnosti koju 25. godinu zaredom organizira Regionalni volonterski centar Udruge „MI“ – Split održala se 14. svibnja 2022. g. u Strossmayerovom parku (Đardinu) u sklopu nacionalne kampanje Hrvatska volontira.

Od ove godine manifestacija se odvila pod novim nazivom (stari naziv je Dani volonterskog rada), no u starom veselom i humanitarnom ruhu. Naime, ova humanitarno-prodajna manifestacija svake godine okupi 30-ak udruga i javnih ustanova te velik broj volontera. Štandovi su i ove godine imali raznoliku ponudu – od knjiga i stripova pa sve do nakita, ukrasa, maslinovog ulja te prirodne kozmetike. OŠ Grohote sa Šolte predstavili su proizvode svoje učeničke zadruge, kao i učenici COO „Juraj Bonači“ i SŠ Braća Radić iz Kaštel Štafilića, Splitsko dijabetičko društvo je mjerilo šećer u krvi i tlak građanima te ih informiralo o šećernoj bolesti (a danas se ujedno obilježava i prvi Hrvatski dan šećerne bolesti), dok su Udruga MoSt i Liga za prevenciju ovisnosti prodavali svoje proizvode (torbe i majice sa šaljivim natpisima). Volonteri IV. gimnazije „Marko Marulić“ prodavali su knjige, a volonteri i članovi udruga Srce, Moje dijete Solin i Lastavice proizvode nastale na njihovim radno-okupacijskim radionicama s osobama s teškoćama u razvoju.

Dani volonterstva 2 1

Dani volonterstva 4 1

Svaka organizacija dio sredstava od prodaje na štandu usmjerava jednoj organizaciji u potrebi. Ove godine je to OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Gore koja je teško stradala u potresu koji je krajem 2020. godine zadesio Sisačko-moslavačku županiju. Škola koja broji 92 učenika trenutno djeluje u područnoj školi Mate Lovraka (PŠ Češko selo) u Petrinji, dok nastavnici i administrativno osoblje rade u hodnicima i portirnici. Za školu je na štandovima prikupljeno ukupno 9.370,00 kn.

Na štandovima su se građani također mogli informirati o uključivanju u volonterske programe pojedinih organizacija te o važnosti volonterstva u izgradnji zdravog i humanog društva.

U kulturno-zabavnom programu humanitarne izložbe sudjelovalo je 10-ak udruga i javnih institucija.

Fotografije: Tina Šuto. Više fotografija možete pronaći na našoj Facebook stranici.

Manifestacija je financirana sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te uz podršku HDS ZAMP-a.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.