naziv

Održane edukacije u sklopu Male škole aktivizma i volontiranja

Edukacija „Mala škola aktivizma i volontiranja“ provela se kroz četiri dana u Privatnoj srednjoj školi Wallner.

Moduli Male škole uključuju: 1. Radionicu „Biti volonter“ (teme radionice: definicija volontiranja, prava i obaveze volontera, dobrobiti volontiranja, razvijanje kompetencija kroz volontiranje, mogućnosti volontiranja u lokalnoj zajednici). 2. Radionicu „Volontiranje s ranjivim skupinama“ (teme radionice: definiranje i važnost socijalnih i emocionalnih vještina u volontiranju s ranjivim skupinama), 3. Radionicu „Aktivno sudjelujem u zajednici“ (teme radionice: definicija aktivnog građanstva, sličnosti i razlike između aktivizma i volontiranja, kako biti aktivan član zajednice?, primjeri aktivističkih kampanja mladih) te 4. Radionicu „Kako isplanirati volontersku akciju, a kako aktivističku kampanju?“ (teme: odabir teme aktivističke kampanje i koraci u organizaciji te  odabir teme volonterske akcije te koraci u organizaciji).

202303 MŠ 2

202303 MŠ

Učenici su za vrijeme trajanja Male škole usvojili različita znanja o volonterstvu i aktivizmu, razvijali svijest o važnosti solidarnosti i djelovanja u zajednici. Razvijale su se i njihove sposobnosti kritičkog promišljanja o potrebama njihove zajednice i poticali smo razvijanje njihovih građanskih i socijalnih kompetencija. 

Evaluacije koje su učenici popunili pokazale su važnost ovakvih programa u srednjim školama, osobito strukovnim srednjim školama u Splitu koje nemaju zasebni predmet građanski odgoj i obrazovanje. Mnogo govori i odaziv učenika. Čak 21 učenik završio je ovaj edukacijski ciklus, a ukupno 13 učenika prijavilo se za provedbu aktivističke kampanje te 11 učenika za provedbu volonterske akcije.

Sljedeće projektne aktivnosti uključuju organizaciju i provedbu aktivističke kampanje i volonterske akcije po želji učenika.

____________

Aktivnost je realizirana kroz projekt "Najjača karika - volontiraj za sebe, volontiraj za druge", podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Nositelj projekta je Udruga "MI" - Split, a partneri u projektu su Udruga ZvoniMir, Privatna srednja škola Wallner i Srednja strukovna škola Knin. Trajanje projekta: od 1. rujna 2022. do 30. studenog 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 86.860,74 eur.

Active citizens fund4x

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.