naziv

Održana svečana proslava Međunarodnog dana volontera 2022.

Danas je uz podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u Hotelu Park održana 22. po redu svečana proslava Međunarodnog dana volontera u organizaciji Regionalnog volonterskog centra Udruge „MI“ – Split.

Na proslavi je sudjelovalo preko 100 uzvanika, volontera te predstavnika organizacija civilnog društva i dobitnika nagrada koje Regionalni volonterski centar Split tradicionalno za područje Dalmacije, a koji su se u protekloj godini posebno istaknuli kada je u pitanju promocija i razvoj volonterstva.MDV 20224

Na proslavi je dodijeljena nagrada za promociju i razvoj volonterstva „Vinka Luković“ – splitskoj Udruzi žena oboljelih i liječenih od karcinoma – Caspera. Nagrada „Vinka Luković“ ustanovljena je 2010. godine u spomen na veliku dubrovačku humanitarku i volonterku koja je živjela i radila u Splitu i koja je svoj život posvetila pomaganju osobama s invaliditetom te starijima i nemoćnima. Nagradu je dodijelio zamjenik gradonačelnika Splita – Bojan Ivošević.

Dodijeljeno je i jedno priznanje za poseban doprinos razvoju volonterstva u 2022. godini – zadarskoj Udruzi mladih Ahimsa.

Dodijeljena je također i nagrada „Davor Belaić“ za koordinatore volontera u odgojno-obrazovnim ustanovama s područja četiri južne županije. Ove je godine nagradu dobila Martina Mršić, psihologinja i voditeljica volonterskog kluba u Komercijalno-trgovačkoj školi Split. Ovu nagradu Regionalni volonterski centar Split dodjeljuje od 2019. godine, u spomen na Davora Belaića, koji je bio nastavnik matematike za učenike viših razreda u splitskoj OŠ Sućidar te voditelj školskog Kluba mladih matematičara. Nagradu je dodijelila predstavnica Splitsko-dalmatinske županije Magda Vrvilo.

Ove godine priznanje za poseban doprinos razvoju volonterstva u odgojno-obrazovnim ustanovama dobila je Mirjana Mamić iz splitske Osnovne škole Bol.

Ove godine je dodijeljeno i posthumno priznanje Sanji Puharić za njen izniman doprinos u promociji i razvoju volonterstva na Makarskoj rivijeri. Priznanje je dodijelila Nives Ivelja, direktorica Udruge „MI“ - Split, a preuzeo ga je njezin otac – Tonči Puharić.

MDV2022

I ove su godine podijeljene zahvalnice volonterima i podupirateljima volonterskog rada, i to njih stotinjak. Proslavu su obogatili nastupi udruge Glazbene niti ljubavi i volonterke Lene Matuschik.

 MDV 2022 1

Fotografije: Tina Šuto

O DOBITNICIMA GLAVNIH NAGRADA:

Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma – Caspera osnovana je 2020. godine, a glavni cilj udruge je pomoć i podrška ženama oboljelima i liječenima od karcinoma. Članice Caspere organiziraju kampanje, obilježavaju bitne datume u godini, organiziraju predavanja i savjetovanja iz područja zdravlja žena.

Medijski najupečatljivija bila je izložba “One nisu stale”, koja je nastala u okviru istoimene kampanje, pokrenute s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i brige za vlastito zdravlje, a posebno s ciljem osvještavanja društva o životu žene s karcinomom. Izložba “One nisu stale” obuhvaća 17 fotografija žena liječenih od karcinoma koje su hrabro stale ispred objektiva fotografkinje Maje Prgomet i odlučile svojim tijelima ispričati vlastitu priču o borbi za život. Članice su naglasile kako ova izložba nije priča o bolesti, već o neustrašivosti žene koju je bolest dotakla.

Članice Caspere sudjelovale su i na tradicionalnom usponu žena na Mosor i na taj način proslavile drugi rođendan Udruge. Neke od članica su uspješno završile opću planinarsku školu pri HPD-u „Mosor“ i pridružile se njihovim planinarskim izletima.

Predsjednica Udruge, Sonja Grgat, istaknula je važnost psihološke pomoći ženama koje se nađu u ovako teškoj situaciji. Poučene svojim iskustvom i onim što je njima u liječenju nedostajalo, organizirale su psihološku pomoć, podršku za oboljele, ali i za njihove obitelji. U svom timu danas imaju šest savjetnica koju su prošle godine razgovarajući sa ženama volonterski odradile više od sto terapija. Također, grupna podrška – „Virtualna ćakula“, ostvarena je u suradnji s brojnim stručnjacima, a oformile su i rubriku „Pitaj“ u kojoj postavljaju pitanja određenim stručnjacima, kao i „Bokun butige“ gdje se mogu razmijeniti razna onkološka pomagala.

Psihologinja Komercijalno-trgovačke škole Split Martina Mršić sudjelovala je s učenicima u mnogim humanitarnim akcijama koje je organizirala Udruga MoSt.

Prikupljali su higijenske potrepštine u humanitarnoj akciji za Socijalnu samoposlugu Udruge MoSt, sudjelovali su u akciji „Tone hrane za splitske beskućnike“ i u humanitarnoj akciji „A di si ti?“ prodavajući predmete na štandu, sudjelovali su u humanitarnoj akciji „Krizno volontiranje za djecu Ukrajine“ prikupljajući potrebne proizvode i pakirajući pakete za djecu izbjeglu iz Ukrajine.

Učenici Komercijalno-trgovačke škole Split pod koordinacijom psihologinje Martine Mršić sudjelovali su i u Caritasovoj humanitarnoj akciji „Uskršnja košarica“ prikupljajući prehrambene artikle i higijenske potrepštine koje su podijeljene Caritasovim korisnicima.

Martina Mršić se pokazala kao vrijedna koordinatorica svih humanitarnih aktivnosti. Svojim angažmanom pozitivno utječe na razvoj volonterstva u Komercijalno-trgovačkoj školi.

Sanja Puharić rođena je 1962. u Splitu. Srednju školu je završila u Makarskoj. U Zagrebu je završila studij psihologije, nakon čega se vratila u svoj grad te zaposlila kao psiholog u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića i krenula djelovati od srca i struke. Od početka Domovinskog rata zajedno s psiholozima i pedagozima volonterski je pružala psihološku pomoć djeci – prognanicima. Dugi niz godina je aktivno sudjelovala u kreiranju slobodnog vremena za djecu i mlade, poticala savjetodavni rad i pružanje psihološke pomoći koje je do danas besplatna za sve kojima je takav oblik pomoći potreban. Bila je iznimno aktivna sve do zadnjeg angažmana prije godinu dana za izbor volontera godine u Gradu Makarskoj, manifestacije koja je izvorno bila njena ideja. Sanja je bila predsjednica Savjetovališta Lanterna od njegovog osnutka, živjela je volonterstvo te bila vizionar i pokretačka snaga. Stoga su Sanjine kolegice i prijateljice smatrale da će ovim činom njezino ime biti i dalje nadahnuće i obveza za djelovanje.

Sanja  je bila veliki čovjek, entuzijastica, inicijatorica velikog broja aktivnosti koje su se provodile na području grada Makarske i Makarskog primorja. Bila je neumorna u želji da se pozitivne vrijednosti  pomno kreiraju kroz preventivne, edukativne, humanitarne programe, ali i da se prepoznaju i povežu ljudi u zajedničkoj misiji promicanja ljudskosti i brige jedni za druge.

Živjela je život u skladu s njezinim najdražim citatom: „Nikad nemojte sumnjati u to da mala grupa građana posvećenih određenom cilju može promijeniti svijet. Doista, to je jedino što ga je ikada i mijenjalo.“ (Margaret Mead)

LOGO MRMSOSP h

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.