naziv

Održane konzultacije o Zakonu o volonterstvu

28. lipnja 2022. g. RVC Split održao je konzultacije s organizatorima volontiranja na temu „Iskustva, prednosti i izazovi provedbe Zakona o volonterstvu nakon posljednjih izmjena i dopuna Zakona iz 2021. godine“.

S organizatorima volontiranja sa splitskog područja - predstavnicima različitih udruga i javnih ustanovama razgovarali smo o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu iz 2021., utjecaju tih izmjena na njihov rad, kao i o izazovima u primjeni ZoV-a u praksi.

U svakodnevnom radu organizatori volontiranja se suočavaju s brojnim teškoćama oko opsežne administracije koja prati kvalitetno uključivanje i rad s volonterima, većina navodi kako su u pandemijskim godinama nailazili i na teškoće s motiviranjem i zadržavanjem volontera. Također, neki su i naveli kako su naišli na neotklonjive teškoće u popunjavanju Izvješća o obavljenim uslugama ili aktivnostima organizatora volontiranja putem aplikacije, zbog čega su propustili rok za unos izvješća.

Konzultacije su poslužile i za rezimirati prvu polovicu godine, razgovor o iskustvima i aktivnostima koje su organizatori provodili u lokalnoj zajednici.

Aktivnost je provedena u sklopu projekta Radius V. Nositelj projekta je DKolektiv - organizacija za društveni razvoj, a partneri u projektu: Hrvatski centar za razvoj volonterstva, Regionalni volonterski centar Udruge "MI" - Split, Volonterski Centar Udruge Smart, Volonterski Centar Zagreb, CCI Hrvatska, PRONI - Centar za socijalno podučavanje, ACT Grupa, Grad Rijeka, Grad Split i Sveučilište u Rijeci.

Projekt je sufinanciran sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda.

Istrazivanje smz footer

 

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.