naziv

Poziv na panel raspravu „Suradnjom do aktivnijeg uključivanja srednjih škola u održivi razvoj lokalnih zajednica“

Projektni tim #RazmišljajmoOdrživo poziva nastavnike osnovnih i srednjih škola, predstavnike organizacija civilnog društva te sve zainteresirane da se u petak, 28. svibnja 2021., od 13 do 16 sati pridruže online skupu o iskustvima suradnje i uključivanja srednjih škola u održivi razvoj lokalnih zajednica. Na skupu će biti predstavljeno nekoliko primjera uključivanja učenika i učenica u lokalnu zajednicu, predstavit će se kroz projekt izrađena Povelja učenika o održivom razvoju te će se na kraju razgovarati o ključnim elementima suradnje i poticajnom okruženju koje može dovesti do aktivnijeg uključivanja i povezivanja svih relevantnih aktera.

Otvaranje škole prema zajednici u slučaju obrazovanja za održivi razvoj i suradnja s okolinom je vrlo važna. Jedna od osnovnih ideja OOR-a je biti lokalno relevantan odnosno izgraditi znanje čvrsto utemeljeno na stvarnoj lokalnoj situaciji i potrebama. Na taj način škole su važni sudionici u razvoju zajednice, a učenici mogu vježbati svoju buduću ulogu aktivnih građana. OOR traži praktične aktivnosti i donošenje odluka – poučavanje ne bi trebalo ostati na tome da se samo govori o budućnosti, već bi valjalo djelovati za budućnost. Stoga je važno učenike podržati u učenju i sudjelovanju, usmjeravati ih na različite probleme te kroz kritičko razmišljanje, temeljem načela održivog razvoja, poticati ih na istraživanje i aktivno uključivanje u rješavanje problema.

Na događanju ćete imati priliku poslušati inspirativne primjere suradnje udruga, škola i lokalne zajednice.

Razgovarat ćemo o:

  • ključnim elementima za uspješnu suradnju srednjih škola i lokalne zajednice te uključivanju učenika u planiranje i prepoznavanje problema i potreba zajednice;
  • tome kako se udruge i druge institucije mogu pripremiti za suradnju te koja su to potrebna znanja, vještine i stavovi;
  • dobrobitima i izazovima suradnje škola s lokalnom zajednicom te konkretnim preporukama.

Događanju će se moći pristupiti online putem platforme ZOOM, a moći će se pratiti i na društvenim mrežama putem Facebook livea. Dan ranije svim prijavljenima bit će poslana poveznica za pristup ZOOM-u.

PRIJAVA
Sudjelovanje prijavite najkasnije do utorka 25. svibnja 2021., putem sljedeće poveznice: https://bit.ly/3tbQ7kn.

Detaljan program rada pogledajte OVDJE.

Veselimo se druženju i zajedničkom radu!

Projekt “Razmišljajmo održivo – učimo mlade za održivi razvoj zajednice” provodi ODRAZ-Održivi razvoj zajednice u suradnji s Udrugom SMART iz Rijeke, Udrugom “MI”-Split, DKolektivom te I. gimnazijom Osijek, Privatnom umjetničkom gimnazijom iz Zagreba i Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita. Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje.
Skup je organiziran kao jedna od aktivnosti projekta “Razmišljajmo održivo – učimo mlade za održivi razvoj zajednice”, kojim se želi ojačati doprinos udruga održivom razvoju obukom obrazovno-odgojnih djelatnika i srednjoškolaca o načelima održivog razvoja i poticanjem uključivanja mladih u život lokalne zajednice u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.