naziv

Humanitarne akcije u prosincu

 

Budući da je trenutno malo opcija za volontiranje uslijed pandemije koronavirusa, a stalno dobivamo upite kako pomoći drugima, odlučili smo navesti nekoliko humanitarnih akcija u kojima možete sudjelovati kroz prosinac.

  • Udruga za sindrom Down-21 iz Splita već više od 20 godina okuplja volontere i organizira raznolike terapeutske radionice za djecu i odrasle s Down sindromom te im tako pomaže razviti ključne kognitivne sposobnosti, psihomotoričke i socijalne vještine kako bi mogli postati korisni i ravnopravni članovi društva. Zbog pandemije ove godine nije bilo moguće organizirati štandove na kojima prikupljaju donacije za svoje radove, nije bilo vjenčanja za koja mladenci od nas uzimaju pozivnice, niti koncerata i drugih humanitarnih događanja koja omogućuju rad naše udruge. Ostali su bez najvažnijih prihoda i nažalost uskoro neće imati sredstava za nastavak rada. Donirati im možete putem GoGetFunding kampanje.

  • Udruga Domine se bavi podrškom ženama žrtvama nasilja, a u jeku prvog vala pandemije na proljeće, zabilježile su 70% više poziva u odnosu na isti period prošle godine. Bilo je jasno kako postojeći servisi za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji nisu dostatni. U Dalmaciji nema hitnog i sigurnog smještaja za žene i djecu žrtve nasilja! Zato su se odlučile na otvaranje prvog kriznog centra za žene žrtve nasilja u Hrvatskoj. Pokrenuta je crowdfunding kampanja koja će trajati do kraja prosinca.

  • Udruga MoSt vodi prihvatilište za beskućnike i Socijalnu samposlugu u Splitu kojom opskrbljuje beskućnike i osobe u teškim životnim uvjetima. Preporučeni proizvodi za doniranje su konzervirani proizvodi i higijenske potrepštine. Više o Socijalnoj samoposluzi pronađite ovdje.
  • Inicijativa Djeca za djecu svake godine organizira humanitarnu akciju u prosincu, a ove godine sredstva su namijenjena udruzi Sanus. Više o inicijativi potražite na ovom linku.
  • Zaklada SOLIDARNA osnovala je Fond „Desa i Jerko Baković“ koji od 2018. godine pruža financijsku, materijalnu i stručnu podršku školovanju djece i mladih u riziku od siromaštva. Tijekom posljednje dvije godine Fond je pomogao u kreiranju bolje budućnosti za 29 stipendista i stipendistica, a kako bi mogli nastaviti s unaprjeđenjem našeg društva u smjeru jednakih mogućnosti za sve – potrebna im je Vaša pomoć. Povodom 5. rođendana Zaklade SOLIDARNA i predstojećih blagdana, u petak, 18. prosinca 2020. organiziraju online donatorsku večeru. Više detalja potražite na ovom linku

  • Udruga Are You Syrious? traži donacije u odjeći za izbjeglice. Budući da se nalaze u Zagrebu, možete poslati paket s odjećom. Više o akciji potražite na linku.
  • Zagrebački Obiteljski dom za starije i nemoćne "Noni" pokrenuo je inicijativu "Prijatelj preko pisma" kojom su pozvali sve koji žele da njihovim štićenicima – pošalju pismo, božićnu čestitku, crtež… Više o ovoj divnoj inicijativi saznajte ovdje.
  • Inicijativa Pruži mi dom Split organizira mijaukciju - aukciju namijenjenu podmirivanju troškova brige za ulične mace u Splitu. Više o mijaukciji potražite ovdje.

Naravno, donirati možete i drugim udrugama, zakladama i javnim ustanovama u Hrvatskoj. Donirajte svoje proizvode i rukotvorine, no čuvajte sebe i druge i poštujte epidemiološke mjere.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.