Volonterski centar Split

 

U novonastaloj situaciji epidemije koronavirusa u Republici Hrvatskoj, iskazalo se zavidno jedinstvo zajednice u želji da se zaštiti građane starije životne dobi, bolesne i nemoćne i druge koji spadaju u najrizičniju skupinu stanovništva. Jedan od načina pomoći u kriznim situacijama poput ove, je pomoć u nabavci hrane i lijekova za one koji žive sami ili nemaju nikoga od bližnjih tko bi im mogao pomoći. Pozdravljamo velik odaziv građana na potrebe svojih najugroženijih sugrađana i u nastavku izlažemo okvir volonterskih aktivnosti sukladno preporukama institucija i ograničenjima krizne situacije.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva donio je prijedlog preporuka za volontiranje u doba korone, s načelima kriznog volontiranja kojih bismo se trebali pridržavati, kako bismo poduzeli sve da zaštitimo osobe kojima se pomaže, kao i volontere. Poziva se na odgovornost i upozorava pripadnike rizičnih skupina da ne volontiraju, već da se pridržavaju mjera društvene distance i samoizolacije. Više o 9 preporuka HCRV-a za krizno volontiranje pročitajte na OVOM linku.

Hrvatski Crveni križ preuzeo je velik dio tereta u osiguravanju potreba najugroženijih građana u jeku novonastale krizne situacije i objavio popis kontakata društava Crvenoga križa za sve ranjive društvene skupine u vremenu epidemije. Kontakte društava Crvenog križa u Splitsko-dalmatinskoj županiji pronađite na OVOM linku. 

U nastavku prenosimo upute HCK-a namijenjene građanima koji se samoorganiziraju kako bi pomogli starijim i bolesnim osobama te osobama koje će u razdoblju epidemije koronavirusa primati pomoć građana u nabavci osnovnih potrepština. Pozivaju na oprez i pridržavanje uputa kako se ne bi ugrozilo zdravlje volontera i korisnika. Upute pažljivo možete pročitati i na OVOM linku.

CK5

Građani koji u ovom kriznom vremenu žele pružiti pomoć najugroženijima, spremnost na volontiranje mogu iskazati lokalnim stožerima civilne zaštite ili nekoj od organizacija koje su već uključene u pomoć i podršku u vašoj zajednici, prije svega društvima Crvenog križa te regionalnim i lokalnim volonterskim centrima, uključujući i Volonterskom centru Split koji je u kontaktu s društvima Crvenog križa u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

Građani koji u ovom kriznom vremenu trebaju podršku u kupnji namirnica i higijenskih potrepština te ijekova, mogu se javiti društvima Crvenog križa u blizini. GDCK Split otvorilo je posebnu liniju za navedeno - 021/489-464.

Ako vam je u ovoj krizi potrebna psihosocijalna podrška, obratite se ogranku Hrvatskog psihološkog društva u Splitsko-dalmatinskoj županiji na telefon: 091/515-7404 od 00 do 24 sata, svakog dana u tjednu.

U nastavku slijede korisni kontakti:

  • Službena stranica Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu: https://www.koronavirus.hr/.
  • Poseban broj za informacije o koronavirusu: 113.
  • Brojevi telefona Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za građane na temu koronavirusa: 091 468 30 32 i 099 468 30 01. Dostupni su za svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati. https://www.hzjz.hr/
  • Hrvatski Crveni križ: https://www.hck.hr/
  • Gradsko društvo crvenog križa Split: http://www.crvenikriz-split.com/
  • Volonterski centar Split: 021-329-139 i 091/329-1300 (Antonia) ili 0217/329-137 i 095/329-1370 (Tanja)
  • Telefonski brojevi NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ na raspolaganju su građanima vezano uz opasnost zaraze virusom COVID-19, svakodnevno od 8,00 do 20,00 sati: 01 64 68 336; 01 64 68 331; 01 64 68 332
  • Plavi telefon na liniji 01 4833 888 također pruža psihosocijalnu podršku.

 

Tekst: Volonterski centar Zagreb, Volonterski centar Split


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O Centru

Volonterski centar Split osnovala je Udruga "MI" - Split 1998. godine. Centar je dobitnik brojnih nagrada, a pokrenuo je i osnivanje Hrvatske mreže volonterskih centara (današnji naziv: Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

Kontakt

Sinjska 7/II, 21000 Split (Udruga "MI" - Split)

Tel: (021) 329-137 i 329-139
Mob: 091/329-1300

[email protected]

Pratite nas

Naše aktivnosti, djelatnosti i važne informacije pratite putem naše web stranice ili preko društvenih mreža:

Radno vrijeme

Pon-pet - od 8:00 do 16:00. Sastanci i savjetovanja s organizatorima volontiranja i novim volonterima na našoj adresi: pon-pet - od 10:00 do 15:00 h (molimo prethodnu najavu putem e-maila ili telefonski).