Volonterski centar Split

 

Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku su 11. prosinca u Zagrebu organizirali svečanu konferenciju u povodu službenog otvaranja programa Europske snage solidarnosti.

Europske snage solidarnosti novi su program Europske unije za razdoblje 2018. - 2020. kojim se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili u inozemstvu. Riječ je o projektima koji su od koristi zajednicama i građanima diljem Europe. Mladi će kroz program graditi (svoje) zajednice, pružati podršku ranjivim osobama i skupinama građana te odgovarati na aktualne društvene izazove. Europske snage solidarnosti nadovezuju se na volontersku komponentu programa Erasmus+ Europsku volontersku službu, koju novi program zamjenjuje i nadograđuje dodatnim financiranjem volonterskih projekata te novim mogućnostima za provedbu stažiranja, zaposlenja i projekata solidarnosti. Više o samom programu možete pročitati ovdje

U sklopu konferencije sudionici su imali priliku razgledati info sajam dobre prakse volontiranja u okviru EU programa „Volontiram“, na kojem su se predstavili primjeri dobre prakse s porukom pozitivnog učinka koji sudjelovanje u volonterskim projektima ima na organizacije, pojedince i širu zajednicu. 

Na panel-diskusiji „SOLIDARNOST – pojam, predrasude, očekivanja“ volonteri i stručnjaci iz područja volontiranja pokušali su približiti i pojasniti pojam solidarnosti kao noviteta i nadogradnje na prijašnje volonterske programe Europske unije. Govornici na panelu su bili Nives Ivelja, predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva i izvršna direktorica Udruge "MI" - Splita, Lejla Šehić Relić, dopredsjednica Europske mreže volonterskih centara i predsjednica udruge Volonterski centar Osijek, Fran Markulin, dobitnik Državne nagrade za volontiranje u 2017. godini, Partycja Pieniazek, bivša volonterka Europske volonterske službe i današnja projektna koordinatorica u Udruzi O.A.ZA iz Zagreba, i Dražen Klarić, voditelj ureda udruge Isusovačka služba za izbjeglice.

Na konferenciji su dodijeljene i nagrade za najinkluzivniji Erasmus+ projekt u području mladih te priznanja za informiranje mladih Eurodeskovim multiplikatorima. 


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O Centru

Volonterski centar Split osnovala je Udruga "MI" - Split 1998. godine. Centar je dobitnik brojnih nagrada, a pokrenuo je i osnivanje Hrvatske mreže volonterskih centara (današnji naziv: Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

Kontakt

Sinjska 7/II, 21000 Split (Udruga "MI" - Split)

Tel: (021) 329-137 i 329-139
Mob: 091/329-1300

[email protected]

Pratite nas

Naše aktivnosti, djelatnosti i važne informacije pratite putem naše web stranice ili preko društvenih mreža:

Radno vrijeme

Pon-pet - od 8:00 do 16:00. Sastanci i savjetovanja s organizatorima volontiranja i novim volonterima na našoj adresi: pon-pet - od 10:00 do 15:00 h (molimo prethodnu najavu putem e-maila ili telefonski).