naziv

U Zagrebu svečano otvoren program Europskih snaga solidarnosti

 

Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku su 11. prosinca u Zagrebu organizirali svečanu konferenciju u povodu službenog otvaranja programa Europske snage solidarnosti.

Europske snage solidarnosti novi su program Europske unije za razdoblje 2018. - 2020. kojim se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili u inozemstvu. Riječ je o projektima koji su od koristi zajednicama i građanima diljem Europe. Mladi će kroz program graditi (svoje) zajednice, pružati podršku ranjivim osobama i skupinama građana te odgovarati na aktualne društvene izazove. Europske snage solidarnosti nadovezuju se na volontersku komponentu programa Erasmus+ Europsku volontersku službu, koju novi program zamjenjuje i nadograđuje dodatnim financiranjem volonterskih projekata te novim mogućnostima za provedbu stažiranja, zaposlenja i projekata solidarnosti. Više o samom programu možete pročitati ovdje

U sklopu konferencije sudionici su imali priliku razgledati info sajam dobre prakse volontiranja u okviru EU programa „Volontiram“, na kojem su se predstavili primjeri dobre prakse s porukom pozitivnog učinka koji sudjelovanje u volonterskim projektima ima na organizacije, pojedince i širu zajednicu. 

Na panel-diskusiji „SOLIDARNOST – pojam, predrasude, očekivanja“ volonteri i stručnjaci iz područja volontiranja pokušali su približiti i pojasniti pojam solidarnosti kao noviteta i nadogradnje na prijašnje volonterske programe Europske unije. Govornici na panelu su bili Nives Ivelja, predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva i izvršna direktorica Udruge "MI" - Splita, Lejla Šehić Relić, dopredsjednica Europske mreže volonterskih centara i predsjednica udruge Volonterski centar Osijek, Fran Markulin, dobitnik Državne nagrade za volontiranje u 2017. godini, Partycja Pieniazek, bivša volonterka Europske volonterske službe i današnja projektna koordinatorica u Udruzi O.A.ZA iz Zagreba, i Dražen Klarić, voditelj ureda udruge Isusovačka služba za izbjeglice.

Na konferenciji su dodijeljene i nagrade za najinkluzivniji Erasmus+ projekt u području mladih te priznanja za informiranje mladih Eurodeskovim multiplikatorima. 

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.