Volonterski centar Split

 

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, koji se obilježava u nedjelju 7. listopada, učenici Zdravstvene škole Split u petak su održali niz predavanja svojim kolegicama i kolegama o važnosti samopregleda dojki i učestalosti raka dojke koji sve više pogađa i mlađu populaciju žena te rijetko i muškarce. Tom prigodom su u atriju škole ostalim učenicima i nastavnicima podijelili i letke s osnovnim informacijama o raku dojke te ružičaste vrpce i kolače u obliku vrpce koje su učenice same pripremile.

Budući da je rak dojke najčešća zloćudna bolest žena u razvijenom svijetu te pogađa jednu od osam žena – sve češće i žene u dvadesetima i tridesetima – volonterke su odlučile da će fokus volonterske akcije biti upravo na osvještavanju važnosti samopregleda i prevencije ovog oblika raka.

Volonterska akcija održana je u sklopu projekta „Volonteri iz školskih klupa“, financiranog od strane Europske unije (kroz Europski socijalni fond). Nositelj projekta je Sirius – Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje (Zagreb), a partnerske organizacije Udruga „MI“ – Split, Dječji centar „Logos“ iz Slavonskog Broda, Palijativni tim LiPa iz Lipika, Zdravstveno učilište Zagreb, Zdravstvena škola Split, Srednja medicinska škola Slavonski Brod i Srednja školom Pakrac.

Splitski volonteri, učenici Zdravstvene škole Split, akciju proveli u istom tjednu kao i njihovi kolege iz zdravstvenih škola u Zagrebu, Pakracu i Slavonskom Brodu.

U sklopu projekta, koji traje od lipnja 2017. do studenog 2018., uspostavljen je volonterski program u Zdravstvenoj školi Split, a učenici su hrabro odradili preko 200 volonterskih sati. U volonterski program se dosad uključilo 18 učenica i učenika, koji zahvaljujući stečenim stručnim vještinama volontiraju u udrugama i ustanovama s osjetljivim skupinama - starijima te osobama s invaliditetom i teškoćama u razvoju.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O Centru

Volonterski centar Split osnovala je Udruga "MI" - Split 1998. godine. Centar je dobitnik brojnih nagrada, a pokrenuo je i osnivanje Hrvatske mreže volonterskih centara (današnji naziv: Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

Kontakt

Sinjska 7/II, 21000 Split (Udruga "MI" - Split)

Tel: (021) 329-137 i 329-139
Mob: 091/329-1300

[email protected]

Pratite nas

Naše aktivnosti, djelatnosti i važne informacije pratite putem naše web stranice ili preko društvenih mreža:

Radno vrijeme

Pon-pet - od 8:00 do 16:00. Sastanci i savjetovanja s organizatorima volontiranja i novim volonterima na našoj adresi: pon-pet - od 10:00 do 15:00 h (molimo prethodnu najavu putem e-maila ili telefonski).