Volonterski centar Split

Udruga "MI" - Split započela je s provedbom projekta pod nazivom "Volontiranjem protiv nasilja". Partneri u projektu su Udruga za razvoj civilnog društva BONSAI iz Dubrovnika te tri škole - OŠ "Pučišća" (Brač), OŠ "Stobreč" (Split) te OŠ Antuna Masle (Orašac). Projekt je financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U projektu će se učenici educirati o mogućnostima rješavanja sukoba, povećati svjesnost o nasilju i nasilnom ponašanju. Unaprijedit će saznanja o volonterstvu i njegovoj primjeni na prevenciju nasilja. Kroz volonterske akcije razvijat će vlastite kompetencije, ali i kroz praksu primijeniti naučeno te takvo ponašanje prenijeti na svoje vršnjake u školi i izvan nje.

Projekt će se provoditi u 4 komponente:

1. „Prednosti volontiranja“ – 3 poludnevne radionice o osnovama volontiranja, motivaciji, oblicima i mogućnostima volontiranja (učenici od 5.-8. razreda).

2. „Volontiranjem protiv nasilja“ – kroz poludnevne radionice obradit će se uzroci nasilničkog ponašanja, prepoznavanje nasilnika i žrtve nasilja, metode nenasilnog rješavanja sukoba te načini suzbijanja i sprječavanja nasilja. Učenici će dobiti upute i sredstva za praćenje pojava vršnjačkog nasilja u školi i okolini.

3. „Volonteri u akciji“– educirani učenici volonteri prate pojave nasilja i zapažanja izvještavaju stručnim službama škola, te razmišljaju o načinima rješavanja opaženih situacija. Planirat će se i izvesti tri do pet volonterskih akcija usmjerenih ka nenasilju, u kojima će učenici primijeniti stečena znanja i vještine.

4. „Volonterska kampanja“ – u svibnju 2017., u okviru kampanje „Hrvatska volontira“ učenici će provesti volonterske akcije, čime će se praktičnim djelovanjem zaokružiti edukacijski ciklus projekta.

Prve radionice po nazivom „Biti volonter“ održane su 21.11.2016. u OŠ Stobreč i 22.11.2016. u OŠ Pučišća. Učenici zainteresirani za ovu temu mogli su čuti što volonterstvo znači, u kojim se područjima može volontirati, i zašto je uopće dobro biti volonter. Aktivno su sudjelovali u radionici osmišljavajući i predlažući moguće volonterske aktivnosti.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O Centru

Volonterski centar Split osnovala je Udruga "MI" - Split 1998. godine. Centar je dobitnik brojnih nagrada, a pokrenuo je i osnivanje Hrvatske mreže volonterskih centara (današnji naziv: Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

Kontakt

Sinjska 7/II, 21000 Split (Udruga "MI" - Split)

Tel: (021) 329-137 i 329-139
Mob: 091/329-1300

[email protected]

Pratite nas

Naše aktivnosti, djelatnosti i važne informacije pratite putem naše web stranice ili preko društvenih mreža:

Radno vrijeme

Pon-pet - od 8:00 do 16:00. Sastanci i savjetovanja s organizatorima volontiranja i novim volonterima na našoj adresi: pon-pet - od 10:00 do 15:00 h (molimo prethodnu najavu putem e-maila ili telefonski).