Volonterski centar Split

 

Dvodnevna međunarodna konferencija o volontiranju u vremenima izbjegličke krize održana je u Osijeku od 18. do 19. siječnja 2017. godine. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici civilnog sektora iz Makedonije, UK, Mađarske, Hrvatske, Njemačke, Srbije i Belgije, a na konferenciji su predstavljena i iskustva izbjeglica iz Iraka, Sirije i Afganistana.

Cilj konferencije bio je predstaviti nacionalne politike u partnerskim zemaljama vezane za zaštitu izbjeglica te za pomoć izbjeglicama pri integraciji u društvo. 

Tijekom drugog dana konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o volonterskim uslugama pruženima migrantima/izbjeglicama u partnerskim zemljama. Kao posebno vrijedan dio konferencije istaknuli bismo priče i iskustva izbjeglica koji se trenutno nalaze u Hrvatskoj te volontera koji su im pomagali.

Lejla Šehić Relić (izvršna direktorica i osnivačica Volonterskog centra Osijek te podpredsjednica CEV-a, Europskog volonterskog centra) govorila je o ulozi volonterstva u izbjegličkoj krizi, dok je Mirko Schwaerzel iz Bundesnetzwerk Bürgerschaftliches Engagementa (BBE-a) predstavio ulogu civlnog sektora u integraciji migranata/izbjeglica u društvo.

Konferencija u Osijeku održana je u sklopu projekta pod nazivom „Optimiziranje volonterskih usluga u vremenima izbjegličke krize“ koji provodi Udruga “MI” - Split (Hrvatska) u partnerstvu s Novosadskim humanitarnim centrom (Srbija), Udrugom Legis (Makedonija), Volonterskim centrom Sheffield (UK), Volonterskim centrom Önkéntes Közőpont Alapítvány (Mađarska), Hrvatskom mrežom volonterskih centara (Hrvatska) i Europskim volonterskim centrom (Belgija). 

Header EU za građane


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.