naziv

Primjer dobre prakse: dm-ova inicijativa "Više od mene"

Mnogo je razloga zašto netko želi volontirati. Oni najvažniji dolaze iz nas samih. U užurbanom tempu života u kojem često nekamo jurimo, ganjamo rokove, ostvarujemo rezultate, ponekad zaboravimo da postoje ljudi kojima je sve to nevažno. Oni kojima novac, karijera, najmodernija odjeća ili novi krik tehnologije ne znače ništa. Oni kojima je potrebno samo – naše vrijeme.

2011.godine dm - drogeriemarkt d.o.o. je pokrenuo inicijativu Više od mene kojom je motivirao svoje djelatnike da volontiraju. 5 godina kasnije, ono što nam je nekad bilo manje uobičajeno, postalo je dio naše svakodnevnice. Djelatnici dm-a volontiranjem u dječjim vrtićima, domovima za starije i nemoćne, centrima za odgoj i obrazovanje, planinarskim društvima, te nizu udruga, društava i centara naučili su dati – više od sebe. Naučili smo svoje vrijeme dijeliti s drugima. Naučili smo djelić sebe dati onima kojima je najpotrebnije. Naučili smo da volontiranjem ne pomažemo samo drugima – pomažemo i sebi, rastemo i razvijamo se, senzibiliziramo se s drugima. Volontiranjem zajedno činimo razliku te tako djelujemo kao uzor u zajednici.

U volontiranju pronalazimo jedan viši smisao

Moje prvo volontiranje bilo je u Centru za rehabilitaciju Zagreb, podružnica Paunovac čiji su korisnici osobe iznad 18 godine života s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama. Centar pruža podršku mlađim punoljetnim i odraslim osobama s većim intelektualnim teškoćama u integraciji, poštujući i uvažavajući njihove želje, potrebe i mogućnosti.

Krajem rujna, s kolegicom i kolegom iz dm-a došla sam u dnevni centar. Sreća na licima korisnika bila je neopisiva. Radovali su se gostima i slatkišima te jedva čekali da nam pokažu što sve znaju. Odvajali su cvjetove lavande kako bi kasnije mogli izrađivati anđele i tulipane za prodaju, neki su ukrašavali jastuke, slagali puzzle i igrali jednostavne igre. Druženje s korisnicima podsjetilo nas je da su male stvari one koje se u životu pamte… topli osmijeh, pogled, dodir i zagrljaj, koje svakodnevno tako lako dajemo, njih su toliko obradovali da su čak i zapjevali i zaplesali! Iako možda ne znaju na pravi način to izraziti, svaki od njih ima svoju individualnu priču koju žive iz dana u dan, neopterećeni i sretni s onime što imaju. Drago mi je bilo pokloniti svoje vrijeme, pažnju, toplinu i ljubav s njima. Kući smo otišli ispunjenih misli i srca, s iskustvom koje ćemo zauvijek pamtiti i koje će nam pri svakom prisjećanju iznova izmamiti osmijeh na lice.

Budući da nam je kao društveno odgovornoj tvrtki važna zajednica i društvo u kojem djelujemo, dm je postavio trajno usmjerenje – volontiranje je važno!
Jer neprocjenjiv je osjećaj kada nekome pomažemo.

Jana Pelt, dm-drogerie markt d.o.o.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.