Volonterski centar Split

Udruga za razvoj civilnog društva SMART u suradnji s Udrugom „MI“ - Split u sklopu Programa regionalnog razvoja i jačanja sposobnosti organizacija civilnoga društva i drugih pravnih osoba na području Dalmacije, središnje Hrvatske, sjeverozapadne Hrvatske, zapadne i istočne Hrvatske, kojeg provodi Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji s 5 regionalnih mreža, organizirala je prezentaciju hrvatskog sustava upravljanja kvalitetom za organizacije civilnoga društva "OK 2015" 24. svibnja 2016. u Splitu, u Centru Zlatno doba Udruge „MI“ – Split.

Kvaliteta je u organizacijama civilnoga društva (udruga, zaklada, sindikata itd.) jednako važna kao i za druge sektore u društvu. Kvalitetan rad organizacija je nastojanje da se radi na bolji način: bolji kako u smislu aktivnosti i usluga za svoje korisnike, sudjelovanju u pripremi i izradi javnih politika, tako i u pogledu organizacijskih procesa i upravljanja organizacijom. Vrlo često si organizacije civilnoga društva postavljaju pitanje: „Kako radimo?“, „Kakvi smo u usporedbi sa sličnim organizacijama?“ i „Kako možemo poboljšati i unaprijediti svoj rad?“. Upravo zato, pitanje postizanja kvalitete na svim razinama rada udruga, zaklada, sindikata postaje sve relevantnije. Pogotovo u vremenima kada se propituje rad civilnog društva i kada su sredstva ograničena. Time je više važno kako radimo, za koga radimo i s kakvim utjecajem.

SMART je, imajući to na umu, uz potporu ključnih dionika Vladinog ureda za udruge i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te radne skupine koju su činili predstavnici različitih organizacija civilnoga društva iz Hrvatske, izradio novi Sustav upravljanja kvalitetom za organizacije civilnog društva u Hrvatskoj „OK 2015“. Sve organizacije koje se odluče na rad na kvalitetu kroz ovaj priručnik imaju priliku kroz pisane standarde i kriterije dokazati da su predani kvaliteti te da teže kontinuiranom poboljšanju u radu. Izrada ovog sustava je direktan odgovor na potrebe nekih organizacija civilnoga društva koje prepoznaju važnost upravljanja kvalitetom.

Na prezentaciji je objašnjeno što je sustav upravljanja kvalitetom „OK 2015“ i koja su njegova načela; kako se "OK 2015" primjenjuje u organizaciji; kako teče proces samoprocjene; koja su područja kvalitete (temeljna i potpodručja) te je dan opis dokaza i daljnjih koraka u razvoju sustava i podrške organizacijama koje primjenjuju Sustav "OK 2015".


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O Centru

Volonterski centar Split osnovala je Udruga "MI" - Split 1998. godine. Centar je dobitnik brojnih nagrada, a pokrenuo je i osnivanje Hrvatske mreže volonterskih centara (današnji naziv: Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

Kontakt

Sinjska 7/II, 21000 Split (Udruga "MI" - Split)

Tel: (021) 329-137 i 329-139
Mob: 091/329-1300

[email protected]

Pratite nas

Naše aktivnosti, djelatnosti i važne informacije pratite putem naše web stranice ili preko društvenih mreža:

Radno vrijeme

Pon-pet - od 8:00 do 16:00. Sastanci i savjetovanja s organizatorima volontiranja i novim volonterima na našoj adresi: pon-pet - od 10:00 do 15:00 h (molimo prethodnu najavu putem e-maila ili telefonski).