O Volonterskom centru Split

Udruga „MI“ – Split program Volonterskog centra Split službeno provodi od 1998. godine, slijedom potrebe zajednice za sustavnim praćenjem volonterskog rada. Udruga „MI“ – Split je prva u RH počela s provedbom programa volonterskog centra i od tada kontinuirano radi na promociji i razvoju volonterstva.

Regionalni volonterski centar Split jedan je od četiri regionalna volonterska centra (Split, Zagreb, Rijeka i Osijek) i djeluje na području četiri južne županije (Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske) kroz poticanje lokalnih volonterskih centara i drugih organizacija na sustavno bavljenje volonterstvom i volonterima.

Regionalni volonterski centar Split suosnivač je Hrvatskog centra za razvoj volonterstva (HCRV) te zajedno sa svojim partnerima (Volonterski centar Zagreb, Volonterski centar Osijek i Volonterski centar Rijeka Udruge za razvoj civilnog društva SMART), direktno utječe na pozitivnu praksu i prilagodbu zakonodavnih okvira vezanih uz volonterstvo. Aktivno s ostalim osnivačima HCRV sudjelujemo u radu Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva. Kontinuirano radimo na razvoju postojećih i uspostavljanju novih praksi u području volonterstva, što uključuje rad na unaprjeđenju i razvoju oblika volontiranja kao što su školsko volontiranje, volontiranje zaposlenika (ili korporativno volontiranje), krizno volontiranje, volonturizam, itd.

Regionalni volonterski centar Split je mjesto dostupno građanima za svakodnevno informiranje vezano za volonterstvo. Radi poticanja volontiranja periodično objavljujemo potrebe za volonterima putem naše internetske stranice i volonterske burze, društvenih mreža, medijskih istupa, kao i direktnim obraćanjem pojedinim skupinama. Volonterska burza je dostupna za pretraživanje svim zainteresiranim građanima koji nakon toga kontaktiraju Volonterski centar Split.

Potencijalnim volonterima se daju generalne upute vezane za mogućnosti volontiranja, određuju se područja i opseg rada kao i motivacija za volontiranje te se potom vrši povezivanje s organizatorima volontiranja. Svim volonterima i oganizatorima volontiranja nudimo podršku u smislu individualnog savjetovanja vezanog za volontiranje te raznih edukacija (npr. edukacije za volontere "Biti volonter" i modularni trening za organizatore volontiranja "Menadžment volontera").

Lokalnim volonterskim centrima koji djeluju na području četiri južne županije pružamo mentorsku podršku i potporu u informiranju i motiviranju organizacija za bavljenje volonterima i volonterstvom.

Volonterski centar Split tradicionalno organizira i javne manifestacije, poput:
- Dana volonterstva i solidarnosti (raniji naziv: Dani volonterskog rada) s humanitarno-prodajnom izložbom na otvorenom,
- Proslave Međunarodnog dana volontera (5. prosinca) i dodjele zahvalnica za volontere te nagrade „Vinka Luković“ za organizatore volontiranja,
- Kampanje „Hrvatska volontira“ u suradnji s Hrvatskim centrom za razvoj volonterstva i partnerima.

Ovisno o interesu dionika i potrebama zajednice organiziraju se i druge jednokratne volonterske akcije i kampanje. Volonterski centar Split jedan je od osnivača Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, u čijem radu i dalje sudjelujemo, a održavamo i razvijamo i međunarodnu suradnju s relevantnim organizacijama i mrežama (IAVE - International Association of Volunteer Efforts, VolontEurope i CEV - European Volunteer Centre i dr.). Zajedno s organizacijama koje u svoj rad uključuju volontere te s onima koje rade na promociji i razvoju volonterstva provodimo partnerske rpojekte financirane od strane domaćih i inozemnih donatora.

Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O Centru

Volonterski centar Split osnovala je Udruga "MI" - Split 1998. godine. Centar je dobitnik brojnih nagrada, a pokrenuo je i osnivanje Hrvatske mreže volonterskih centara (današnji naziv: Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

Kontakt

Sinjska 7/II, 21000 Split (Udruga "MI" - Split)

Tel: (021) 329-137 i 329-139
Mob: 091/329-1300

[email protected]

Pratite nas

Naše aktivnosti, djelatnosti i važne informacije pratite putem naše web stranice ili preko društvenih mreža:

Radno vrijeme

Pon-pet - od 8:00 do 16:00. Sastanci i savjetovanja s organizatorima volontiranja i novim volonterima na našoj adresi: pon-pet - od 10:00 do 15:00 h (molimo prethodnu najavu putem e-maila ili telefonski).