Volonterski centar Split

Volontiranje- da ili ne

Bilo da volontirate iz humanitarnih razloga i time doprinosite životu zajednice ili zato što smatrate da je i to bolje nego sjediti kod kuće i čekati pravi (plaćeni) posao, volonterstvo je za svaku pohvalu.

Volonterstvo vam može donijeti samo osobni napredak
Volonterizam se, naravno, odnosi na humana djela koja činimo po svojoj savjesti, iz nesebičnosti, zbog naše dobre volje... No, osvrnimo se malo i na volontiranje koje nam nije uvijek tako drago, a to je - rad bez plaće u uredu.

Raditi besplatno – o, kako zabavno! No, ući u radnu sredinu i steći iskustvo ipak je veliki plus u životopisu. Vaše buduće poslodavce svakako će zadiviti činjenica da ste bili dovoljno ambiciozni i hrabri potražili tvrtku u kojoj ćete stjecati prvo radno iskustvo.

Možete 'zagnjaviti' roditelje, stariju braću i sestre, rođake i prijatelje da se raspitaju u svojim tvrtkama, a možda netko od njih zna tko bi vas mogao primiti. Raspitajte se i u svojoj stručnoj školi ili na fakultetu koje tvrtke običavaju primiti mlade na praksu. Naravno, ništa vam se strašno neće dogoditi nazovete li ili pošaljete pismo i životopis u tvrtke koje vas zanimaju.

Ne skrivajte se u uredu
Dobijete li 'posao', možda ćete većinu vremena, barem za početak, provoditi kuhajući kave ili čajeve. No ipak, kad god se za to ukaže prilika, budite uporni i raspitujte se o svim poslovima u tvrtki i mogućim radnim mjestima ili barem pokažite interes za ono što se zbiva oko vas. Pokušajte upoznati što više djelatnika, pa i onih s drugih odjela.

Postoji li mogućnost da izađete iz ureda, iskoristite je. Ako ste, primjerice, u odvjetničkom uredu, zamolite da vam dopuste odlazak u sudnicu i pratite saslušanje.

Ostvarite li dobar odnos sa šefom, možete ga zamoliti da vam napiše preporuku koja će vam itekako koristiti u budućnosti. Ako je ikako moguće, ne idite sami na ručak i ne ručajte kod kuće. S ljudima je lakše popričati kad se nađete u nekoj neutralnoj sredini, uz jelo ili u baru. O tvrtki i njezinoj etici možete mnogo doznati u neformalnim razgovorima.

Nametnite se - diskretno
Razgovarajte s ljudima iz radnog okruženja. Upitajte ih kako su došli do svog radnog mjesta i kako su se uspjeli probiti unutar tvrtke. Budite korisni, nemojte samo sjediti u kutu i čitati štampu, no postoje li interne novine vaše tvrtke, svakako ih pročitajte i pokupite savjete. MOŽDA se i tamo objavi potreba za otvaranjem novog radnog mjesta.

Upijajte sve što se zbiva oko vas, no ne budite previše naporni. Dobro je biti pristojan, prijateljski raspoložen, ali i nastupiti kad se ukaže prilika. Ako ćete ići svima na živce, neće se baš iz petnih žila truditi preporučiti vas.

Preuzeto s T-Portala
05.12.2004.