Volonterski centar Split

Tko smo mi?

Udruga „MI“ – Split program Volonterskog centra Split službeno provodi od 1998. godine, slijedom potrebe zajednice za sustavnim praćenjem volonterskog rada. Udruga „MI“ – Split je prva u RH počela s provedbom programa volonterskog centra i od tada kontinuirano radi na promociji i razvoju volonterstva.

Regionalni volonterski centar Split jedan je od četiri regionalna volonterska centra (Split, Zagreb, Rijeka i Osijek) i djeluje na području četiri južne županije (Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske) kroz poticanje lokalnih volonterskih centara i drugih organizacija na sustavno bavljenje volonterstvom i volonterima. 

Regionalni volonterski centar Split suosnivač je Hrvatskog centra za razvoj volonterstva (HCRV) te zajedno sa svojim partnerima (Volonterski centar Zagreb, Volonterski centar Osijek i Volonterski centar Rijeka Udruge za razvoj civilnog društva SMART), direktno utječe na pozitivnu praksu i prilagodbu zakonodavnih okvira vezanih uz volonterstvo. Aktivno s ostalim osnivačima HCRV sudjelujemo u radu Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva. 

Kontinuirano radimo na razvoju postojećih i uspostavljanju novih praksi u području volonterstva, što uključuje rad na unaprjeđenju i razvoju oblika volontiranja kao što su školsko volontiranje, volontiranje zaposlenika (ili korporativno volontiranje), krizno volontiranje, volonturizam, itd.

 

Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.