Završena nacionalna manifestacija Hrvatska volontira 2015.!

Završena nacionalna manifestacija Hrvatska volontira 2015.!

 

U razdoblju od 18. do 23. svibnja 2015. godine, održana je manifestacija Hrvatska volontira čiji je glavni cilj promocija i daljnji razvoj volonterstva.

Ovogodišnja manifestacija okupila je 195 organizatora volontiranja koji su u preko 60 gradova proveli više od 290 volonterskih aktivnosti kako bi svojim doprinosom potakli izgradnju sretnije i bolje zajednice.

Cilj ovogodišnje manifestacije bio je podsjetiti na vrijednosti volontiranja i dobrobit koje ono donosi svakom pojedincu, zajednici u kojoj živi, a time i društvu u cjelini. Osim što su pomagači, volonteri su pokretači i nositelji pozitivnih promjena te graditelji zajednica u kojima se osnažuju pojedinci i ima sve manje „gladnih“ i ranjivih.
"Iskreno vjerujem kako je najvažnija poluga društvenog napretka ono što čini sadržaj naših svakodnevnica; rješavanje problema koji su nam najbliži, izgradnja boljih odnosa, zaštita dostojanstva svih ljudi, obrazovanje i aktivizam. Ono što istinski posjedujemo jesu naša dobra volja, znanje i iskustvo i upravo je dobrovoljni angažman kroz koji dajemo i stječemo najbolje od sebe i za sebe možda najvažniji izraz naše slobode. Hrvatska volontira i ove je godine to potvrdila." – istaknula je Lejla Šehić Relić, izvršna direktorica Volonterskog centra Osijek.

Na važnost manifestacije za razvoj volonterstva u Hrvatskoj osvrnula se i izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb, Jela Prgić Znika.
„I ove godine brojni volonteri i organizacije pokazali su da imaju snage, kreativnosti i volje uključiti se i volontirati na poslovima koji su korisni i vrijedni za njihove zajednice, ali i za njih same. Vjerujemo da smo kroz manifestaciju unijeli puno pozitive u mnoge gradove, općine, zajednice, da smo potaknuli mnoge ljude na makar malene promjene u stavu, da smo doprinijeli povezivanju ljudi i primjerima pokazali da je ZAJEDNO zaista LAKŠE, da smo ZAJEDNO zaista puno JAČI I VEĆI.“ – naglašava Prgić Znika.
Ugodno iznenađeni odazivu građana i raznolikošću volonterskih aktivnosti koje su organizacije osmislile za manifestaciju bili su i u Volonterskom centru u Rijeci.
„Svjesni smo bogatstva, važnosti i utjecaja „volonterskog svijeta” i silna nam je želja da i ostatak javnosti bude upoznat s tom količinom pozitivnih i vrijednih aktivnosti koje se zbivaju oko nas svaki dan, a koje se često izgube u šumi loših vijesti. U sve provedene aktivnosti utkan je komadić srca onih koji, bez naknade, dobrovoljno daju sebe i svoje vrijeme ne bi li nam svima bilo malo ljepše, bolje i lakše, a time pomažu i samima sebi. Pokušajte i vi!“ – poručuje Marta Hauser, voditeljica volonterskog programa Udruge za razvoj civilnog društva SMART.

Volonterski centar Udruge "MI" - Split smatra da volontiranje već postaje životni stil sve većeg broja građana.
„Akcije provedene u Splitsko-dalmatinskoj županiji bile su usmjerene ka vršnjačkoj pomoći, različitim kreativnim radionicama, uređenju okoliša, što ujedno i govori o širini spektra aktivnosti kojima se volonteri mogu baviti. Volontiranje u našoj zajednici više ne spada u „trend“ ili „modu“, volontiranje je klasik. I u prilog tome govore rezultati svih dosadašnjih manifestacija, pa tako i ovogodišnje. Volonteri i organizatori volontiranja, stari i mladi, učenici i učitelji, muškarci i žene, svi na jednoj strani ujedinjeni za boljitak društva potpuno se uklapaju u ovogodišnju poruku manifestacije – Zajedno smo jači!“ – zaključuje Nives Ivelja, direktorica Udruge „MI“ iz Splita.

Hrvatska mreža volonterskih centara i Mreža mladih Hrvatske organizatori su manifestacije Hrvatska volontira kojom se na nacionalnoj razini nastoji mobilizirati velik broj organizatora volontiranja i volontera kako bi se istaknuo ogroman značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva.
Fotografije s manifestacije možete preuzeti ovdje.

Manifestacija Hrvatska volontira provodi se u sklopu projekta "Prema punim potencijalima – Volontiranje osnažuje ljude i zajednice" čiji je nositelj Mreža mladih Hrvatske u partnerstvu s Volonterskim centrom Zagreb i Sveučilištem u Rijeci. Cilj projekta je doprinijeti socijalnoj i ekonomskoj koheziji u zajednicama diljem Hrvatske kroz uključivanje većeg broja volontera i podizanje kvalitete volonterskih programa unutar organizacija mladih i onih koji rade s mladima. Organizaciju i provedbu manifestacije podržavaju i donatori projekta: Europska unija koja financira projekt te Ured za udruge Vlade RH i Ministarstvo socijalne politike i mladih.

 

 

Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O Centru

Volonterski centar Split osnovala je Udruga "MI" - Split 1998. godine. Centar je dobitnik brojnih nagrada, a pokrenuo je i osnivanje Hrvatske mreže volonterskih centara (današnji naziv: Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

Kontakt

Sinjska 7/II, 21000 Split (Udruga "MI" - Split)

Tel: (021) 329-137 i 329-139
Mob: 091/329-1300

[email protected]

Pratite nas

Naše aktivnosti, djelatnosti i važne informacije pratite putem naše web stranice ili preko društvenih mreža:

Radno vrijeme

Pon-pet - od 8:00 do 16:00. Sastanci i savjetovanja s organizatorima volontiranja i novim volonterima na našoj adresi: pon-pet - od 10:00 do 15:00 h (molimo prethodnu najavu putem e-maila ili telefonski).