Uspjeh manifestacije Hrvatska volontira 2014. - zajednici poklonjeno 45.527 volonterskih sati

Uspjeh manifestacije Hrvatska volontira 2014. - zajednici poklonjeno 45.527 volonterskih sati

Šestodnevna manifestacija „Hrvatska volontira“ ove je godine nadmašila sva očekivanja; brojni pojedinci, organizacije civilnog društva, udruge, institucije i tvrtke pridružile su se manifestaciji, a sve u cilju promocije i razvoja volonterstva u Hrvatskoj.

„Hrvatska volontira“, manifestacija koja je ove godine održana u razdoblju od 19.-24. svibnja 2014. okupila je 249 različitih organizacija i udruga te 6.188 volontera koji su kroz 317 volonterskih akcija na području cijele Hrvatske društvu poklonili ukupno 45.527 sati, a sve u cilju promocije vrijednosti volontiranja kao građanske vrline i navike srca!
S obzirom da se ovogodišnje izdanje manifestacije ''Hrvatska volontira'' odvijalo u svijetlu poplava koje su pogodile Hrvatsku i susjedne zemlje, velik broj planiranih volonterskih aktivnosti preusmjereno je na organiziranje i slanje humanitarne pomoći za krizna područja.

Akcije poput druženja s gluhoslijepim osobama, čišćenja i uređenja prostora namjenjenih djeci i mladima, prezentacije volonterskih klubova osnovanih u srednjim školama samo su neke od aktivnosti kojima je postignut cilj ovogodišnje manifestacije – volontiranje mladih ljudi o čijim vrijednostima, pogledima i stavu ovisi izgled našeg budućeg društva.
Ponosni smo na činjenicu da je u manifestaciji sudjelovalo 86 srednjih škola i drugih odgojno-obrazovnih ustanova za mlade iz čijih se formalnih i neformalnih volonterskih klubova uključilo više od 1800 volontera.

U slanju ovogodišnje poruke podržao nas je predsjednik Republike Hrvatske, kao i donatori projekta ''Pokreni sebe, promijeni svijet'' financiranog putem programa IPA 2010 - Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija Europske unija, Grad Zagreb i Ured za udruge Vlade RH.

Pogledajte detaljni izvještaj manifestacije "Hrvatska volontira!"

Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.