Kampanja- Hrvatska volontira!

Kampanja- Hrvatska volontira!

Povodom obilježavanja Europske godine volontiranja Hrvatska mreža volonterskih centara organiziranjem javne manifestacije  Hrvatska Volontira! želi ukazati na značaj volontiranja za razvoj  suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni. Manifestacija Hrvatska Volontira! održat će se 21. rujna 2011., a uključit će veliki broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koje će kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promovirati volontiranje.

U Splitu će se uz Zagreb, Osijek i Rijeku održati niz događanja (klikni za vidjeti)  u kojima i ti možeš sudjelovati!

SPLITSKA RIVA

Udruga Mi- Volonterski centar Split u suradnji s Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce organizira prikupljanje plastičnih vrećica (od kojih žene u udruzi Prospero, Gračac na tkalačkom stanu izrađuju prostirke i torbe za plažu). U zamjenu za određenu količinu plastičnih vrećica (15-20) dobijete platnenu. Savjet mladih Grada Splita provesti će anketu o potrebama mladih u Splitu, Udruga volontera za podršku žrtvama i svjedocima u sudskim procesima upoznati će građane sa svojim uslugama i aktivnsotima, dok će Udruga za sindrom Down-21 u Marmontovoj imati humanitarno prodajnu izložbu radova svojih članova. Neformalna grupa mladih Prijatelj će postaviti fotografiju Dječjeg grada od 5 metara  u koju će djeca ucrtavati sadržaje/ rekvizite koje žele koristiti u Dječjem gradu na Marjanu!. Uz zabavno- animacijski program, Udrugu Kam hram, kipara Ivana Tokića iz Solina i mnoge druge družite se s nama  od 10 do 14 i od 17 do 20 sati na splitskoj Rivi.

SPLIT

Udruga Zdenac održati će edukativno kreativne radionice za djecu osnovne škole na temu Solidarnost u kojima djeca upoznaju temeljne ljudske vrednote i razvijaju osjećaj za potrebe drugih u zajednici, Zadruga ST- ART organizira akciju čišćenja prostora u Dobrićevoj ulici od  otpadnih materijala, Mi centar zlatno doba na Matejuški organizira rekreativnu gimnastiku za umirovljenike te druženje uz harmoniku i pjesmu. Udruga za inkluziju Lastavice izrađivat će pristupnu rampu za osobe s invaliditetom na ulaze udruge. Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan organizira humanitarni koncert  u Galeriji Meštrović a sav prihod ide za obnovu Dječjeg grada na Marjanu. Klub mladih matematičara- OŠ Sućidar organizirat će vršnjačku pomoć u prostorijama škole / Prodaju  majica, kapa, bedževa Županijska lige za borbu protiv raka i Zaklade Ana Rukavina / Pomoć obiteljima slabijeg imovinskog statusa s gradskog kotara Sućidar s prigodnim poklonima/ volonteri škole Sućidar će se aktivno uključiti u prikupljanje plastičnih vrećica za udrugu Prospero u Gračacu. Gradska knjižnica Marka Marulića će u odjelu za djecu i mlade održati prigodno druženje za volontere i sudionike radionica koje su se održavale u knjižnici.

DUGOPOLJE

Mladi volonteri Udruga Dugopolje aktivno radi – DAR, će u Domu kulture osmisliti i voditi krativne radionice, društvene igre za djecu različitog uzrasta.

SOLIN

Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Moje dijete Solin u prostorijama udruge u Zvonimirovoj ulici, održati će zajedničko druženje za djecu i roditelje

URED ZA UDRUGE RH

Promidžba natječaja IPA 2010:Potpora naporima organizacija civilnog društva za prevenciju nasilja među mladima i djecom te za njegovanje volonterstva među mladima.

Medijski pokriva: Radio Split, Slobodna Dalmacija, Info zona i Radio Sunce.

Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.