Volonterski centar Split

Tko je Vinka Luković?

Vinka Luković from Dana on Vimeo.

Produkcija: Fade in, 2001. godine povodom Međunarodne godine volontera

 

Vinka Luković, rođ. Franić,  29.prosinca 1919., u Vrgorcu. Rođena Dubrovkinja, živjela u Sarajevu a posljednjih 50 godina živjela je i radila u Splitu. Preminula je 30. travnja 2008. godine. Boraveći u Sarajevu upoznala je svog prerano umrlog supruga s kojim je imala dvoje djece. Radila kao službenica u banci i čitavog života skrbila za one kojima je pomoć bila potrebna.

U 88 godina života gospođe Vinke bilo je skoro i toliko humanitarnog rada. Splitska „Majka Tereza“, kako su je mnogi voljeli zvati, široj je javnosti poznata kao vrijedna aktivistica Caritasa splitsko-makarske nadbiskupije te glavna voditeljica Caritasovog Dnevnog centra za boravak starijih i osoba s invaliditetom.

Već kao mlada odlučila je pomoći mladim djevojkama bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koje su bile udaljene iz svakog društva. U dubrovačkom samostanu je mlade djevojke učila čitati i izrađivati ručni rad. Bio je to početak volonterskog rada kojem se aktivnije posvetila nakon smrti supruga. Na pragu 80- tih znala je reći, da se osjeća kao maturantica. Mnogi su se čudili toj golemoj energiji i ljubavi koja iz nje isijava. Teškoće u kretanju, koje je i sama imala, nisu je spriječile da „leti“ kako je sama znala reći.

Rat je također obilježio njezin rad. Kao direktorica Caritasa prikupljala je hranu, odjeću i slala ih na Kosovo. Posebno se posvetila osobama s invaliditetom i starijima jer je njima potrebno najviše pažnje. Od svoje mirovine često je izdvajala za nemoćne a  njezin trud naplatit će Bog – govorila bi.

Brinulo ju je što mladi ljudi premalo vremena i brige posvećuju starima i nemoćnima.”Treba uvijek činiti dobro, jer svi ćemo mi jednoga dana ostarjeti i trebati tuđu pomoć.”

Gospođa Luković je dobitnica nagrade za volonterski doprinos koja joj je na nacionalnoj razini dodijeljena prilikom obilježavanja Međunarodne godine volontera 2001.