Volonterski centar Split

Tko je Vinka Luković?

Vinka Luković on Vimeo.

 

Vinka Luković, rođ. Franić,  29.prosinca 1919., u Vrgorcu. Rođena Dubrovkinja, živjela u Sarajevu a posljednjih 50 godina živjela je i radila u Splitu. Preminula je 30. travnja 2008. godine. Boraveći u Sarajevu upoznala je svog prerano umrlog supruga s kojim je imala dvoje djece. Radila kao službenica u banci i čitavog života skrbila za one kojima je pomoć bila potrebna.

U 88 godina života gospođe Vinke bilo je skoro i toliko humanitarnog rada. Splitska „Majka Tereza“, kako su je mnogi voljeli zvati, široj je javnosti poznata kao vrijedna aktivistica Caritasa splitsko-makarske nadbiskupije te glavna voditeljica Caritasovog Dnevnog centra za boravak starijih i osoba s invaliditetom.

Već kao mlada odlučila je pomoći mladim djevojkama bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koje su bile udaljene iz svakog društva. U dubrovačkom samostanu je mlade djevojke učila čitati i izrađivati ručni rad. Bio je to početak volonterskog rada kojem se aktivnije posvetila nakon smrti supruga. Na pragu 80- tih znala je reći, da se osjeća kao maturantica. Mnogi su se čudili toj golemoj energiji i ljubavi koja iz nje isijava. Teškoće u kretanju, koje je i sama imala, nisu je spriječile da „leti“ kako je sama znala reći.

Rat je također obilježio njezin rad. Kao direktorica Caritasa prikupljala je hranu, odjeću i slala ih na Kosovo. Posebno se posvetila osobama s invaliditetom i starijima jer je njima potrebno najviše pažnje. Od svoje mirovine često je izdvajala za nemoćne a  njezin trud naplatit će Bog – govorila bi.

Brinulo ju je što mladi ljudi premalo vremena i brige posvećuju starima i nemoćnima.”Treba uvijek činiti dobro, jer svi ćemo mi jednoga dana ostarjeti i trebati tuđu pomoć.”

Gospođa Luković je dobitnica nagrade za volonterski doprinos koja joj je na nacionalnoj razini dodijeljena prilikom obilježavanja Međunarodne godine volontera 2001.

 

Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O Centru

Volonterski centar Split osnovala je Udruga "MI" - Split 1998. godine. Centar je dobitnik brojnih nagrada, a pokrenuo je i osnivanje Hrvatske mreže volonterski centara (današnji naziv: Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

Kontakt

Sinjska 7/II, 21000 Split (Udruga "MI" - Split)

Tel: (021) 329-137 i 329-139
Mob: 091/329-1300

[email protected]

Pratite nas

Naše aktivnosti, djelatnosti i važne informacije pratite putem naše web stranice ili preko društvenih mreža:

Radno vrijeme

Pon-pet - od 8:00 do 16:00. Sastanci i savjetovanja s organizatorima volontiranja i novim volonterima na našoj adresi: pon-pet - od 10:00 do 15:00 h (molimo prethodnu najavu putem e-maila ili telefonski).