Volonterski centar Split

Održani 17. Dani volonterskog rada u Splitu

split2014

U sklopu nacionalne kampanje „Hrvatska volontira“ u Dalmaciji volontiralo preko 760 volontera  


U sklopu nacionalne kampanje „Hrvatska volontira“ koja se odvija u svijetlu poplava koje su zadesile Hrvatsku i susjedne zemlje, Volonterski centar Udruge MI  je u suradnji s 50 organizacija na području Dalmacije organizirao 30 volonterskih akcija u kojima je sudjelovalo više od 760 volontera.  

Ove godine naglasak kampanje bio je na mladima o čijim vrijednostima, pogledima i stavu ovisi izgled našeg budućeg društva. Volonteri su bili angažirani u različitim aktivnostima: od oslikavanja učionica i školskih dvorišta, uređenja okoliša, pružanju kozmetičkih i frizerskih usluga osobama s invaliditetom, vršnjačke pomoći, popularizacije matematike, hagioterapijske pomoći, besplatne pravne pomoći, organiziranju 17. Dana volonterskog rada, čitanju priča na engleskom za djecu, organiziranju sajma za mlade te različitim kreativnim radionicama.
U tradicionalnoj manifestaciji 17. Dani volonterskog rada u Splitu je održan okrugli stol gdje su predstavljena iskustva i izazovi u razvoju volonterstva. Imali smo prilike čuti iskustva osnivanja lokalnih volonterskih centara u Zadru i Dubrovniku, međunarodna iskustva razvoja volonterstva u Srbiji, ulogu lokalne vlasti u Sloveniji, uključivanje volontera u socijalne programe za starije osobe u Albaniji te iskustvo volonterskih klubova splitskih škola uključenih u EU projekt „Pokreni sebe, promijeni svijet“.

U humanitarnoj akciji Udruge za udrugu u Đardinu svoj rad predstavilo je 46 organizacija i institucija iz Dalmacije i regije (Slovenija, Srbija i Albanija), a predviđamo da je manifestaciju posjetilo 2000 osoba. Ove godine prihod prikupljen prodajom promotivnih materijala i proizvoda uključenih organizacija donirat će se za kupnju dvije šivaće mašine i parne pegle za Ligu za prevenciju ovisnosti koja u sklopu šivaće radionice na godinu uključi 70 osoba s mentalnim poteškoćama.

Uz planirane aktivnosti u sklopu kampanje zbog poplava koje su zadesile Hrvatsku i susjedne zemlje, Volonterski centar Split je postupio u skladu sa stavom HMVC-a te informirao volontere iz baze, putem društvenih mreža i mailing lista o aktivnostima koje se poduzimaju kako bi se pomoglo građanima koji su suočeni s katastrofom. Potreba za volonterima provjerena je kod organizacija koje koordiniraju aktivnosti spašavanja i evakuacije te prikupljanje humanitarne pomoći u našem gradu. Ukupno je 20- tak volontera uključeno u organiziranje humanitarne pomoći.

Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O Centru

Volonterski centar Split osnovala je Udruga "MI" - Split 1998. godine. Centar je dobitnik brojnih nagrada, a pokrenuo je i osnivanje Hrvatske mreže volonterski centara (današnji naziv: Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

Kontakt

Sinjska 7/II, 21000 Split (Udruga "MI" - Split)

Tel: (021) 329-137 i 329-139
Mob: 091/329-1300

[email protected]

Pratite nas

Naše aktivnosti, djelatnosti i važne informacije pratite putem naše web stranice ili preko društvenih mreža:

Radno vrijeme

Pon-pet - od 8:00 do 16:00. Sastanci i savjetovanja s organizatorima volontiranja i novim volonterima na našoj adresi: pon-pet - od 10:00 do 15:00 h (molimo prethodnu najavu putem e-maila ili telefonski).