Volonterski centar Split

Održani 15. Dani volonterskog rada

15.daniOd 18. do 19. svibnja 2012. obilježeni su tradicionalni 15. Dani volonterskog rada.

U humanitarnoj akciji prikupljeno je 3 611,30 kuna za Udrugu gluhoslijepih grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Zahvaljujemo svim volonterima i sudionicima 15. Dana volonterskog rada, izlagačima u Gradskoj knjižnici Marko Marulić, medijima te izvođačima kulturno- zabavnog programa u Đardinu i na dobroj volji, radosti i „dobroj vibri“ koja nas je sve ponovno umrežila u ozračju zajedništva i solidarnosti!

U petak, 18. svibnja, je održan konferencijski dio 15. Dana volonterskog rada na kojem su predstavljene novine vezane za volonterstvo kao i postignuća civilnog i javnog sektora u promociji i razvoju volonterstva u Splitu i regiji.

U uvodnom izlaganju Nives Ivelja direktorica Udruge Mi osvrnula se na Europsku godinu Međugeneracijske solidarnosti i aktivnog starenja te o važnosti volontiranja za sve dobne skupine.

Rada Mužinić ravnateljica Mi centra za pomoć i njegu održala je okupljenima prezentaciju volonterskog programa Centra „Aktivne u trećoj životnoj dobi“ dok su volonterke Centra ispričale svoje iskustvo. Grozdana Ribičić iz Gradske knjižnice Marko Marulić sve prisutne je upoznala s mogućnostima za volontiranje u Gradskoj knjižnici, Zoran Erceg iz Fotoakademije Split predstavio je Građansku inicijativu u kriznoj situaciji „Dobri judi Splita“, a predsjednica Udruge MOST Đordana Barbarić u prezentaciji se pitala- može li Grad Split postati Grad solidarnosti!

U plenarnoj diskusiji na temu Inkluzivno volontiranje čuli smo iskustva organizatora i volontera a u prezentacijskom dijelu Mladena Nakić Perko iz zavoda za zapošljavanje, pričala je o Volontiranju mladih kao putu prema većoj zapošljivosti i integraciji u društvo, Nevenka Mardešić iz Udruge Help o Europskoj volonterskoj službi, Dana Jurman o Volonturizmu i Tanja Radić o Obiteljskom volontiranju!

Drugi dan manifestacije, 19. svibnja u Strossmayerovom parku „Đardinu“ održana je prezentacija rada neprofitnih organizacija.  U humanitarnoj akciji prikupljao se novac za Udrugu gluhoslijepih grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Fotografije sa splitskog portala: http://split.com.hr/foto/dani/370

Službene fotografije zahvaljujući Jeleni Popić pogledajte na linku.

Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.