Volonterski centar Split

Održani 14. Dani volonterskog rada

14_daniOd 20. do 21. svibnja 2011. obilježeni su tradicionalni Dani volonterskog rada.
U akciji udruge za udrugu „Možemo Sve“  gdje su se prikupljala sredstva za prilagodbu sanitarnog  čvora za nepokretne članove  Društva multiple skleroze Split  prikupljeno je 7.305,00 kn.
Posebne zahvale i pohvale idu vrijednim i angažiranim volonterkama i volonterima V i IV gimnazije!

Zahvaljujemo svim volonterima i sudionicima 14. Dana volonterskog rada, izlagačima u Gradskoj knjižnici Marko Marulić te izvođačima kulturno- zabavnog programa u Đardinu i na dobroj volji, radosti i „dobroj vibri“  koja nas je sve ponovno umrežila u ozračju  zajedništva i solidarnosti!

U petak, 20. svibnja, je održan konferencijski dio 14. Dana volonterskog rada na kojem su predstavljene novine vezane za  volonterstvo kao i postignuća civilnog i javnog  sektora u promociji i razvoju volonterstva u Splitu i regiji.
U uvodnom izlaganju koordinatorica Volonterskog centra Duška Milinković osvrnula se na Europsku godinu volontiranja te naglasila da u Eurospkoj uniji ali i diljem svijeta volontiranje značajno pridonosi razvoju društva, gospodarstva i pojedinaca. U zemljama članicama EU udio volontiranja u BDP-u iznosi od 0,5, do više od 3 %. Sudjelovanjem u volonterskim aktivnostima volonteri stječu nova znanja i vještine, razvijaju svoje potencijale i jačaju samopoštovanje, istovremeno smanjujući rizik od društvene izolacije. Primjećuje se sve veći broj volontera, pa su u tijeku edukacije organizacija i institucija za primanje i rad s volonterima. Zanimljivo je da i sve više regija, manjih gradova pokreće svoje volonterske centre- prošle godine osnovan u Dubrovniku, inicijativa postoji u Zadru i Šibeniku. Milinković je istaknula i primjer Varaždina gdje je na razini Županije donesena odluka o osnivanju Volonterskog centra.

Nakon uvodonog izlaganja održane su prezentacije na teme:
Volontiranje u visokom školstvu , prof. Dr.sc. Lidije Petrić, Ekonomski fakultet Split
Poslušajte:


Volontiranje kao inovacije u radu Centara za socijalnu skrb- Sanja Kuvačić, Centar za soc. skrb Splita
Poslušajte:

Aktivizom protiv nasilja- Đordana Barbarić  udruga MOST
Volontiranje mladih u projektu „Dječji grad“
Mogućnosti za volontiranje u zaštiti prirode- Zvjezdana Popović, Park prirode Biokovo
Mjerenje volonterskog rada kroz praksu John Hopkins University Centar & International Labour Organization – Renato Jerončić, Hrvatski zavod za zapošljavanje, PS Split
Poslušajte:


Drugi dan manifestacije, 21. Svibnja u Strossmayerovom parku „Đardinu“ održana je prezentacija rada neprofitnih udruga institucija na štandovima uz zabavno- kulturni program. U humanitarnoj akciji Udruge za udrugu- Možemo sve prikupljao se novac za prilagodnu sanitarnog čvora za nepokretne članove Društva multiple skleroze Split.

Članak iz dnevnog tiska, Slobodna Dalmacija, 22.svibnja 2011.

Fotografije sa Split.com portala

Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.