Volonterski centar Split

Održani 14. Dani volonterskog rada

14_daniOd 20. do 21. svibnja 2011. obilježeni su tradicionalni Dani volonterskog rada.
U akciji udruge za udrugu „Možemo Sve“  gdje su se prikupljala sredstva za prilagodbu sanitarnog  čvora za nepokretne članove  Društva multiple skleroze Split  prikupljeno je 7.305,00 kn.
Posebne zahvale i pohvale idu vrijednim i angažiranim volonterkama i volonterima V i IV gimnazije!

Zahvaljujemo svim volonterima i sudionicima 14. Dana volonterskog rada, izlagačima u Gradskoj knjižnici Marko Marulić te izvođačima kulturno- zabavnog programa u Đardinu i na dobroj volji, radosti i „dobroj vibri“  koja nas je sve ponovno umrežila u ozračju  zajedništva i solidarnosti!

U petak, 20. svibnja, je održan konferencijski dio 14. Dana volonterskog rada na kojem su predstavljene novine vezane za  volonterstvo kao i postignuća civilnog i javnog  sektora u promociji i razvoju volonterstva u Splitu i regiji.
U uvodnom izlaganju koordinatorica Volonterskog centra Duška Milinković osvrnula se na Europsku godinu volontiranja te naglasila da u Eurospkoj uniji ali i diljem svijeta volontiranje značajno pridonosi razvoju društva, gospodarstva i pojedinaca. U zemljama članicama EU udio volontiranja u BDP-u iznosi od 0,5, do više od 3 %. Sudjelovanjem u volonterskim aktivnostima volonteri stječu nova znanja i vještine, razvijaju svoje potencijale i jačaju samopoštovanje, istovremeno smanjujući rizik od društvene izolacije. Primjećuje se sve veći broj volontera, pa su u tijeku edukacije organizacija i institucija za primanje i rad s volonterima. Zanimljivo je da i sve više regija, manjih gradova pokreće svoje volonterske centre- prošle godine osnovan u Dubrovniku, inicijativa postoji u Zadru i Šibeniku. Milinković je istaknula i primjer Varaždina gdje je na razini Županije donesena odluka o osnivanju Volonterskog centra.

Nakon uvodonog izlaganja održane su prezentacije na teme:
Volontiranje u visokom školstvu , prof. Dr.sc. Lidije Petrić, Ekonomski fakultet Split
Poslušajte:


Volontiranje kao inovacije u radu Centara za socijalnu skrb- Sanja Kuvačić, Centar za soc. skrb Splita
Poslušajte:

Aktivizom protiv nasilja- Đordana Barbarić  udruga MOST
Volontiranje mladih u projektu „Dječji grad“
Mogućnosti za volontiranje u zaštiti prirode- Zvjezdana Popović, Park prirode Biokovo
Mjerenje volonterskog rada kroz praksu John Hopkins University Centar & International Labour Organization – Renato Jerončić, Hrvatski zavod za zapošljavanje, PS Split
Poslušajte:


Drugi dan manifestacije, 21. Svibnja u Strossmayerovom parku „Đardinu“ održana je prezentacija rada neprofitnih udruga institucija na štandovima uz zabavno- kulturni program. U humanitarnoj akciji Udruge za udrugu- Možemo sve prikupljao se novac za prilagodnu sanitarnog čvora za nepokretne članove Društva multiple skleroze Split.

Članak iz dnevnog tiska, Slobodna Dalmacija, 22.svibnja 2011.

Fotografije sa Split.com portala