Volonterski centar Split

4. Dani volonterskog rada

volo4U Splitu su od 7. do 9. lipnja 2001.  održani 4.  DANI VOLONTERSKOG RADA. Smotra je postala tradicionalna, a njeni sudionici imaju brojne planove  za budućnost.

Broj sudionika se od prve smotre stalno povećava, tako da je 1998. godine bilo 34 sudionika, 1999. godine 45 sudionika, 2000. 52, a ove godine 78 prijavljenih sudionika – udruga, organizacija, institucija socijalne skrbi te angažirani pojedinci. S nama su bili i gosti iz dugih sredina: Rijeke, Osijeka, Dubrovnika, Zagreba a među njima i predstavnici Ureda za udruge i Ministarstva rada i socijalne skrbi.Kao i ranijih godina željeli smo istaknuti pomagački rad kojeg daruju naši sugrađani u udrugama, organizacijama, neformalnim skupinama i samostalno.

Vjerujemo da je odgovornost i briga za druge ljude kvaliteta a i nužnost u vrijeme velikih pritisaka kojima smo svjedoci. Isto tako vjerujemo da treba širiti prostore za aktivno sudjelovanje građana u rješavanju problema zajednice. Kako je neprofitni sektor okvir za brojne građanske inicijative, treba mu omogućiti predstavljanje i razvoj.

Raznolikim programom želimo predstaviti što više vrijednih rezultata rada volontera i udruga, a ujedno i privući što više naših sugrađana.

7. i 8. lipnja program se održavao u Multimedijalnom kulturnom centru, a 9. lipnja na Rivi je održan niz zabavnih aktivnosti i predstavljanja u akciji «A di si ti?» koju organizira udruga «MoSt». Cilj akcije je izazvati pozornost građana na potrebe beskućnika o kojima brinu članovi udruge.volo4.3

Tijekom prva dva dana smotre program je sastavljen od  predstavljanja tiskanih materijala, aktivnosti i proizvoda udruga, usmenih prezentacija programa i inicijativa u civilnom društvu,   okruglog stola na temu: «Razvoj neprofitnog sektora i civilnih inicijativa u regiji», predavanja, predstavljanja gostiju iz drugih sredina, foruma mladih volontera, dodjele nagrade volonteru i udrugama  godine, te akcije “Udruge za udrugu”.

Kao i ranijih godina pokrovitelj smotre je bilo Poglavarstvo grada Splita. Smotru su financisjki podržali Grad Split, USAID preko organizacije AED, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a kroz projekt “Volonterski centar Split” kojeg udruga “MI” provodi od rujna prošle godine.

U organizacijskom odboru su radile članice i članovi Kluba žena liječenih na dojci, Sanusa, Mirte, Helpa, MoSta, Ženske grupa Split,  Stopa Nade, udruge “MI”, Udruge «Zdravi grad». Pomažu im brojni drugi volonteri.

volo4.5Organizator svih smotri do sada je udruga MI iz Splita, koja provodi više psihosocijalnih  i razvojnih projekata. Dani volonterskog rada se organiziraju u projektu Volonterski centar -Split. Volonterski centar promiče i razvija dobrovoljni pomagački rad, educira volontere i organizacije koje ih primaju i podupiru građanske inicijative za rješavanje problema zajednice. Volonterski centar je i program podrške udrugama u regiji kojim se nude informacije, tehnička i stručna pomoć u organizacijskom razvoju.

Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.