Volonterski centar Split

6. Dani volonterskog rada

volo6Dani volonterskog rada u Splitu su tradicionalna manifestacija  koja se ove godine održala po 6. put od 5. do 7. lipnja. Osamdeset organizacija iz Splita  i regije uključujući 5 organizacija iz Bosne i Hercegovine je sudjelovalo na manifestaciji.

Bogati trodnevni program je sadržavao: dvodnevno predstavljanje na štandovima i putem plakata u Kulturnom središtu mladih, okrugli stol pod nazivom “Razvoj civilnog društva”, Forum mladih volontera, sastanak s predstavnicima ministarstava o dodjeli sredstava iz igara na sreću za rad udruga, umrežavanje interesnih skupina udruga.
Proslava i dodjela nagrada i priznanja je održana u Vili Dalmacija , a svi sudionici su bili gosti gradonačelnika Splita, gospodina Slobodana Beroša na prijemu koji je organiziran.  Dvije udruge – Zvono i Srce su dobile nagradu Udruga godine za razvoj volonterstva, a priznaja su dobile dvije volonterske skupine ( starije osobe volonteri udruge Mi i volonteri IV gimnazije Marko Maruli) kao i socijalna ustanova “Samaritanac” za volonterski program u kojeg su uključili sve zaposlene.volo6.2

Treći je dan Volonterski dana bio posvećen humanitarnoj akciji i razvoju solidarnosti među udrugama. Akcija, koje se tradicionalno zove “Udruge za udrugu”, je ove godine bila namijenjena kupnji lifta za osobe is invaliditetom u jednoj od zdravstvenih ustanova, a potakla ju je interesna skupina udruga s invaliditetom. 55 organizacija je predstavilo svoje materijale i proizvode i zajedno napravilo dojmljivu promociju. Više od 2000 građana je prišlo štandovima na Rivi, jednom od najprometnijih mjesta u centru grada.

Poseban dio akcije na Rivi je bila prodaja brujeta – tradicionalnog jela kojeg je doniralo 6 splitskih restorana za istu namjenu. Po prvi su put restorani uključeni u humanitarnu akciju i Volonterske dane. Svaki od njih je donirao po 30-40 obroka brujeta. Građani su ga kupovali po simboličnoj cijeni od 10 kuna i time pridonijeli prikupljanju sredstava. Inovativno je u akciji bilo domaće jelo koje se zanemaruje u restoranima, zatim uključivanje vlasnika restorana kao donatora i na kraju uključivanje građana. volo6.3
Vlasnici restorana, kuhari i volonteri su s uzbuđenjem sudjelovali u akciji. U prodaju obroka organizirano je i malo takmičenje u kojem je ocjenjivački odbor sastavljen od tri gošće iz Zagreba izabrao najbolji brujet. Pobjednici su promovirani u medijima. Akcija prodaje brujeta je imala  ime “Dodajte brujetu začin na volonterski način”.  Osim potpore u postizanju humanog cilja, akcija je ohrabrila sve udruge sudionice na hrabrije pristupanje profitnom sektoru i organiziranje akcija koje će privući građane.

Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O Centru

Volonterski centar Split osnovala je Udruga "MI" - Split 1998. godine. Centar je dobitnik brojnih nagrada, a pokrenuo je i osnivanje Hrvatske mreže volonterski centara (današnji naziv: Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

Kontakt

Sinjska 7/II, 21000 Split (Udruga "MI" - Split)

Tel: (021) 329-137 i 329-139
Mob: 091/329-1300

[email protected]

Pratite nas

Naše aktivnosti, djelatnosti i važne informacije pratite putem naše web stranice ili preko društvenih mreža:

Radno vrijeme

Pon-pet - od 8:00 do 16:00. Sastanci i savjetovanja s organizatorima volontiranja i novim volonterima na našoj adresi: pon-pet - od 10:00 do 15:00 h (molimo prethodnu najavu putem e-maila ili telefonski).