Volonterski centar Split

Izvještaj s Foruma mladih volontera 2009.

Forum mladih volontera održan je u petak, 22.05.2009. u prostorijama Gradske knjižnice "Marko Marulić" u sklopu manifestacije 12. Dana volonterskog rada. Manifestaciju podržavaju Grad Split i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Organizator je Udruga MI - Volonterski centar Split.

Program Foruma započeo je u 17, a završio u 20 sati.
U ovogodišnjem Forumu sudjelovalo je 50 učenica i učenika osam srednjih škola, tri osnovne škole te pet splitskih udruga.
Rad je osmišljen kroz četiri interaktivne radionice: likovnu, literarnu, dramsku i glazbenu. Svaku od radionica vodile su po dvije moderatorice, inače volonterke.

 

Voditeljice radionica : dramska - Maja  Galić i Marija  Pranić;
glazbena- Pinija Poljaković i Helena Šuper;
literarna - Marta  Štambuk i  Ada Reić;
likovna - Nataša Ljubetić i  Antonela Pjevac.
Koordinatorice Foruma bile su Kristina Martinić i Tina Madunić.

Sudionici Foruma opredijelili su se, prema svojim afinitetima, za jednu od ponuđenih radionica.
Zadatak je bio izraziti svoje viđenje volonterskog rada kroz likovno, literarno, glazbeno i dramsko stvaralaštvo. Teme - poticaji za stvaranje - bile su sljedeće:
a.    što mi znači i što mi donosi volontiranje;
b.    što volontiranje donosi mojoj školi;
c.    što volontiranje donosi mojoj zajednici.

Mladi volonteri, sudionici Foruma,   naposljetku su jedni drugima predstavili  svoje radove na temu pomaganja drugima; od igrokaza nastalog na poznatoj priči „Tri prašćića“), čitanja pjesama (uradci literarne grupe), preko četiri plakata („United colours of volunteers“, „Bilo kuda volonteri svuda“, Pomažemo ja, ti, on, mi, vi“, „Volonteri: Osmijeh, sreća, prijateljstvo, ljubav“  do uglazbljene pjesme s pripjevom:

“ Pružam ruku drugome,
pomažem da ustane,
srce svoje obogaćujem,
zajednici pomažem“

Druženje je proteklo u veoma ugodnoj atmosferi i iskazana je želja za češćim događanjima ovoga tipa. Ovaj susret je bio odlična prilika da se mladi upoznaju i kroz zajednički rad razmijene iskustva i ideje.

Svi sadržaji nastali na Forumu upotrijebit će se u promotivnoj kampanji povodom 5. prosinca Međunarodnog dana volontera i kao dio stalne promocije volontera i njihovog rada. U planu su brošure, letci, plakati isl.
Forum je i medijski popraćen; Radio Split je izvještavao o događajima toga dana. 
Cijelo događanje snimljeno je i fotografirano, za potrebe medija ali i kao dokumentacija učinjenog.

Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.