Volonterski centar Split

volonterski_kampU ponedjeljak, 15. ožujka 2010. otvorena je sezona međunarodnih volonterskih kampova 2010. u Volonterskom centru Zagreb, jednom od regionalnih volonterskih centara u sklopu Hrvatske mreže volonterskih centara. Volonterski kampovi, kojih se godišnje održi oko 3000 u različitim zemljama svijeta, prilika su da na jedinstven način upoznate svijet i različite kulture kojima je obojan.

Međunarodni volonterski kampovi oblik su međunarodne razmjene volontera/ki koja pruža mogućnost sudjelovanja na međunarodnim volonterskim projektima. Volonterski kampovi potiču interkulturalizam i mobilnost mladih te vam pružaju jedinstvenu mogućnost stjecanja novih iskustava rada na zaštiti okoliša, rada s djecom ili pripadnicima socijalno ugroženih skupina te kulturnog i umjetničkog djelovanja. Sezona međunarodnih volonterskih kampova traje od ožujka do rujna. Volonterima su pokriveni troškovi hrane, smještaj kao i zdravstveno osiguranje tijekom kampa.

Ako ste mlada osoba s navršenih najmanje 18 godina i zainteresirani ste za inovativne oblike putovanja i istraživanje, kako svijeta oko sebe tako i vlastitih stavova, vještina i mogućnosti, pozivamo vas da posjetite Info dane o međunarodnim volonterskim kampovima koji se održavaju svakog utorka i četvrtka u ožujku i travnju od 17:00 do 19:00 sati u Volonterskom centru Zagreb (Ilica 29).

Info dani su prilika da od volontera koji su prošli ovo iskustvo iz prve ruke saznate o tome što su doživjeli te kako osigurati da iskustvo volonterskog kampa bude nezaboravno. Tijekom Info dana moći ćete pretraživati bazu podataka kampova te se prijaviti na one na kojima se odlučite sudjelovati.

Isto tako, možete se informirati na internetskoj stranici www.vcz.hr te kontaktirati putem telefona 01/ 3013 058, besplatnog volonterskog telefona 0800 400 005 (radnim danom od 11:00 do 15:00) ili e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript kako bi ste dobili mogućnost da se detaljno informirate o ideji i vrijednostima volonterskih kampova te načinu prijave.

Ove godine obilježava se i 90. obljetnica djelovanja globalne mreže organizacija koje se bave međunarodnom razmjenom volontera putem volonterskih kampova – mreže Service Civile International. SCI je započeo djelovati nakon 1. svjetskog rata, 1920. godine, kako bi se nastavio rad započet na prvom međunarodnom volonterskom kampu u Esnesu, blizu Verduna, na kojem su sudionici iz Francuske i Njemačke 1916. zajednički radili na obnovi jednog sela razrušenog tijekom rata, a time i na obnavljanju veza pokidanih ratnim događanjima u kojima su se pripadnici ovih naroda našli na suprotnim stranama. Volonterski centar Zagreb ovoj se tradiciji pridružio 1996. kada je organiziran prvi međunarodni volonterski kamp u Pakracu, prilikom kojega su međunarodni volonteri radili na obnovi ratom razrušenog grada.
Preuzeto s www.smart.hr


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.