naziv

Učenice francuske srednje škole MFR - Vains Saint Senier u posjetu Udruzi „MI“ - Split

 

Učenice francuske srednje škole MFR - Vains Saint Senier u dobi od 16 do 20 godina tijekom 14 dana boravilo je u Splitu na stručnoj razmjeni koju financira EU kroz program ERASMUS+. Učenice su polaznice smjera gerontologije, tj. specijaliziranog obrazovanja za skrb o starijim osobama. Za svog domaćina izabrale su splitsku Udrugu „MI“ koja već 22 godine provodi programe skrbi za starije te vodi socijalnu ustanovu MI - Centar za pomoć u kući.

Tijekom 14 dana, svakog radnog dana u vremenu od 9 do 15 sati učenice su imale prilike upoznati se da sustavom i oblicima socijalne skrbi za starije osobe u Splitu, Solinu, Trogiru i Podstrani. Posjetile su Dom za starije osobe u Splitu, Dom Vita u Podstrani, Dom za psihički bolesne odrasle osobe u Trogiru te pučku kuhinju Gradskog društva crvenog križa u Solinu.
Zanimljivost ovakvog modela škole, osim u činjenici da u RH ne postoji obrazovanje u području skrbi za starije osobe, je u tome da je osnovana kao obiteljska škola još 1937. u Lauzunu na inicijativu seljačkih sindikalista, roditelja tinejdžera koji u postojećem školskom sustavu nisu pronašli odgovor prilagođen njihovim potrebama.2

Suočeni s činjenicom da model obrazovanja ne nudi kadar koji im je potreban te da mladi sve češće napuštaju ruralne krajeve i odlaze u urbane sredine, pokrenuli su model obrazovanja u poljoprivredi namijenjen dječacima. Model osim formalnog obrazovanja nudi dosta praktičnog rada. Smjer za obrazovanje tzv. „socijalnih asistenata“ za starije osobe, djecu i osobe s invaliditetom pokrenuli su 1955. kao program usmjeren djevojkama.

Osim što tijekom studija koji traje 3 godine uče o različitim oblicima skrbi, veći dio nastave od čak 60 tjedana organiziran je putem stručne prakse u institucijama i ustanovama koje skrbe o potrebitima. Nakon formalnog obrazovanja za socijalne asistente, animatore iz gerontologije, njegovatelje, ljekarnike pripravnike, tehničare socijalne i obiteljske interakcije učenici mogu raditi u struci ili upisati daljnje visokoškolsko obrazovanje.

Zahvaljujemo TZ grada Solina, udruzi trogirskih vodiča Tragurion, udruzi Francuska alijansa Split te GDCK Solin, Domu za psihički bolesne odrasle osobe u Trogiru i Domu za starije osobe u Splitu na suradnji i mogućnostima za razmjenu iskustva i znanja s mladima.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.