Volonterski centar Split

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva jučer (14. prosinca 2015.) je na svečanosti u Muzeju Mimara u Zagrebu dodijelila devetu po redu godišnju volontersku nagradu "Otisak srca" za 9 volonterskih inicijativa osnovnih škola i 4 inovativna modela volontiranja u srednjim školama. Nagrade su učenicima – volonterima i ravnateljima škola uručile predsjednica Upravnog odbora Nacionalne zaklade dr. sc. Vesna Vašiček, upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić te voditeljica Razvojnog ureda Marija Boltek.

 Nagrade su dobile sljedeće škole:

NAGRADE ZA VOLONTERSKE INICIJATIVE U OSNOVNIM ŠKOLAMA

1. Osnovna škola Đuro Ester, Koprivnica
2. Osnovna škola Vilima Korajca, Kaptol
3. Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec
4. Osnovna škola Orehovica, Orehovica
5. Prva osnovna škola Ogulin, Ogulin
6. Osnovna škola braće Radića, Pakrac
7. Osnovna škola Dr. Stjepan Ilijašević, Oriovac
8. Osnovna škola Lapad, Dubrovnik
9. Osnovna škola Lovas, Lovas.

NAGRADE ZA INOVATIVNE MODELE VOLONTIRANJA MLADIH U SREDNJIM ŠKOLAMA

1. Srednja škola Čakovec, Čakovec
2. Klasična gimnazija Ivana Pavla II. s pravom javnosti, Zadar
3. Prva gimnazija Varaždin, Varaždin
4. Srednja škola Dalj, Dalj.

Zahvaljujući nagradama Nacionalne zaklade u iznosu od 10.000,00 kn namijenjenih provedbi nagrađene inicijative ili modela volontiranja, osnovnoškolci i srednjoškolci imat će priliku dati svoj doprinos lokalnim zajednicama pomaganjem potrebitima (djeci iz domova i udomiteljskih obitelji, djeci slabijeg imovinskoga stanja, pripadnicima romske manjine, slijepim i slabovidnim vršnjacima te djeci u bolnicama), zatim uređenjem okoliša škole uz podizanje ekološke svijesti te volontiranjem u azilima, raznim udrugama i institucijama.

Prema riječima upraviteljice Nacionalne zaklade Cvjetane Plavše-Matić, volonterstvo je jedan od najsnažnijih elemenata kojim se doprinosi razvoju demokratskih promjena u društvu te je pokazatelj razvijenosti i socijalne kohezije u društvu. Stoga je predstavljanje nagrađenih inicijativa bilo prigoda da najranjivije i najslabije strane našeg društva sagledamo onako kako se ogledaju u očima naših najmlađih sugrađana.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O Centru

Volonterski centar Split osnovala je Udruga "MI" - Split 1998. godine. Centar je dobitnik brojnih nagrada, a pokrenuo je i osnivanje Hrvatske mreže volonterskih centara (današnji naziv: Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

Kontakt

Sinjska 7/II, 21000 Split (Udruga "MI" - Split)

Tel: (021) 329-137 i 329-139
Mob: 091/329-1300

[email protected]

Pratite nas

Naše aktivnosti, djelatnosti i važne informacije pratite putem naše web stranice ili preko društvenih mreža:

Radno vrijeme

Pon-pet - od 8:00 do 16:00. Sastanci i savjetovanja s organizatorima volontiranja i novim volonterima na našoj adresi: pon-pet - od 10:00 do 15:00 h (molimo prethodnu najavu putem e-maila ili telefonski).