Volonterski centar Split

  „Volonterkovi savjeti“ bit će predstavljeni u Splitu, u Gradskoj knjižnici Marko Marulić, 5.12.2014. povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera i svečane dodjele nagrade „Vinka Luković“. Početak je 12 sati.

 Par riječi o priručniku
 "Volonterkovi savjeti" jest priručnik prvenstveno namijenjen učenicima osnovnih škola koji već imaju iskustva u volontiranju ili tek istražuju što to volonterstvo jest.
 Volontiranje omogućuje djeci da od malih nogu razviju stavove i svijest o potrebama drugih, ali i o tome da ono doista mogu nešto učiniti za boljitak društva u kojem žive.
 Veliku ulogu u tome imaju njihovi roditelji, nastavnici i stručni suradnici u školi. Oni bi trebali biti prvi kotačić koji će djecu usmjeriti prema volonterstvu kao afirmativnom obliku     ponašanja koji utječe na razvijanje osobnosti budućih odraslih ljudi.
 Volonterski rad neprocjenjivo je iskustvo za samog volontera, a dobro donosi ne samo korisniku volontiranja, nego i volonteru i društvu općenito.

 Samo u 2013. godini, prema službenim podacima Ministarstva socijalne politike i mladih, u Republici Hrvatskoj volontiralo je 29 253 ljudi, koji su donirali sveukupno 1 652 965 sati svog slobodnog vremena. Te brojke dovoljan su poziv svima da se uključe u volontiranje i tako doprinesu društvu ono neprocjenjivo - svoje vrijeme, trud, znanje i vještine.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.