Volonterski centar Split

infoKoja je razlika između stručnog usavršavanja, javnog rada i volonterstva pokušali smo razjasniti na prezentaciji koja je održana u prostorijama INFO zone u Splitu.

Zakonske odredbe, EU iskustva te novine vezane uz Kompetencije stečene volontiranjem pojasnile su predstavnica Volonterskog centra Split Ružica Opačak Bebić i predstavnica Programa regionalnog razvoja civilnog društva i lokalnih zajednica - STEP Dana Jurman Jakus.

Nakon uvida u tematiku i usporedbu s potvrdama u EU i RH te sadržaja Kompetencija, volonterka splitske udruge S4S Ana Krolo predstavila je svoje iskustvo u radu udruge te navela svoje razloge zašto volontira. Kako je i sama kazala, volonterstvo je za nju priča koja ima sretan završetak jer su joj znanja i vještine koje se stekla volontiranjem u sekciji S4S Radio i S4S Portal danas djelatnica jedne uspješne radijske postaje.

Što radi međunarodna organizacija ESN Split pojasnila je Ana Šapina. Na vlastitom je primjeru iskusila kako je to voditi organizaciju i organizirati različite manifestacije i projekte, a time stekla organizacijske i komunikacijske vještine. Tomislav Mamić iz novo osnovane udruge Klub mladih Split ima dugogodišnje iskustvo volontiranja, ali i zanimljivo iskustvo sudjelovanja na studentskoj razmjeni i stručnom osposobljavanju u Poljskoj u sklopu programa ERASMUS. Za razliku od većine mladih on je vrlo odlučan u namjeri da svoja znanja i iskustva primjeni i u volonterskim poslovima tako da svoj angažman okreće promjena  u društvu i problemima s kojima se suočavaju mladi.

Troje volontera udruge HELP predstavili su Europsku volontersku službu –EVS u sklopu koje su u Splitu na godinu dana. Opisujući kako i što rade kao volonteri, doznali smo da su im motivi sasvim različiti. Volonterka Kelly Balneaves iz Velike Britanije tek je završila srednju školi i želja joj je upoznati se s mogućnostima koje joj se nude kao mladoj osobi, prepoznati što je zanima i odlučiti se na studij. Volonterka Katharina Peix iz Njemačke završila je biologiju i zanima je rad na sprečavanju širenja AIDS-a pa je HELP pravi izbor dok je volonter Nicolas Flament iz Francuske dao otkaz na mjesto znanstvenika u institutu i želio naučiti baviti se predavanjem. Budući u HELP-u rade između ostalog i na organiziranju i provođenju tečajeva jezika ovo mu je idealna prilika za stjecanje novih znanja i kaže jako je zadovoljan. I u zadnjem dijelu prezentacija Josipa Vučica i Ivan Puljek podsjetili su se kako su izgledali počeci volontiranja u MOSTU-u, stručno osposobljavanje u Domu za odgoj. Imali su prilike volontirati u programima vezanim za struku i dobili su priliku zaposliti se u udruzi u kojoj su brusili znanje kao volonteri.

Podsjetimo da se volontiranjem doprinosi društvenom razvoju, građanskom sudjelovanju, socijalnoj koheziji i socijalnom uključivanju ali i stječu nova iskustva i razvijaju kompetencije (koja uključuju znanja i vještine te pripadajuću samostalnost i odgovornost) potrebne i korisne za aktivno sudjelovanje u društvu, osobni razvoj i osobnu dobrobit. Više o Potvrdi možete pronaći na stranicama Ministarstva socijalne politike i mladih ili u najbližem Volonterskom centru.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.