Volonterski centar Split

brisel27.-28.3. 2014. u Bruxellesu je održana konferencija „Funding volunteering through the new EU programmes: What are the options?”

Na konferenciji su kao predstavnice Mreže volonterskih centara sudjelovale Ružica Opačak Bebić i Dana Jurman Jakus iz Udruge MI.
Tijekom dva dana predstavljeni su programi Erasmus +, EU Aid Volunteers, Europa za građane i IPA te kampanja „Vote Volunteer Vision!”

Predstavnik Europske komisije za Obrazovanje i kultura Pedro Chaves, predstavio je Europass te najavio promjene koje će neformalnom obrazovanju i volonterskom angažmanu pojedinca dati veći naglasak.
Predstavnik Europske komisije za Proširenje Nicola Bertolini, najavio je novine u predpristupnom IPA programu te naglasio važnost Hrvatske kao zemlje koja je prva uspješno završila proces od zemlje pristupnice do zemlje članice EU-a kao i ulogu nevladinog sektora u pregovorima. Predstavnica Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu predstavila je program Europa za građane te najavila prioritete za 2014. godinu. Službeno usvajanje programa Europa za građane 2014 – 2020 očekuje se tijekom travnja 2014. godine, nakon čega će biti objavljen Programski vodič koji će biti dostupan i na hrvatskom jeziku.
Sve informacije vezane uz programe, kao i rokovi za prijavu na natječaj, postati će službene tek s usvajanjem Programa.
Predstavljena je i Kampanja “Vote Volunteer Vision!” pokrenuta od strane CEV-a s ciljem formiranja grupe predstavnika EU parlamentaraca koji će zagovarati suradnju s nevladinim sektorom, promovirati volonterstvo kao I razvoj infrastrukture za volonterstvo u zemljama članicama EU-a. (http://www.cev.be/votevolunteervision/)
Konferencija je bila prilika za razmjenu iskustva kao i kreiranje potencijalnih novih projekata.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.