Volonterski centar Split

 splitmv

Povodom 5. prosinca koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan volontera jučer je u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu održana svečana dodjela godišnje nagrade za razvoj i promociju volonterstva „Vinka Luković“.

Ovogodišnji dobitnici su Dom za odrasle Sv. Frane iz Zadra, Gradska knjižnica Zadar te Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split.

Dodijeljena su i priznanja za 41 volontera i 19 podupiratelja volontera, a iako u nešto skromnijem izdanju nego prijašnjih godina svečanost je okupila predstavnike organizacija civilnog društva, javnog sektora te mnogobrojne volontere.

 

Uz spomen na Vinku Luković, godišnja nagrada koja nosi njezino ime ustanovljena je kao znak javnog priznanja pravnim osobama za iskazani doprinos razvoju volonterstva i volonterskih aktivnosti. Savjet volonterskog centra Udruge MI ove godine nagradu je proširio na područje 4 županije (Zadarsku, Šibensko- kninsku, Dubrovačko-neretvansku i Splitsko-dalmatinsku), a njenoj dodjelom želi se oživjeti i trajno sačuvati uspomena na jedinstveni lik i djelo Splićanke „tete Vinke - velike volonterke i humanitarke“.

Ukratko o nagrađenima:

1.    Gradska knjižnica Zadar
Knjižnica je s formalnom evidencijom volontera započela školske godine 2010./2011. kada je pokrenula program Besplatna pomoć u učenju učenicima iz obitelji slabijeg imovinskog statusa. Te prve godine u Knjižnici je bilo 20 aktivnih volontera. Od tada je broj volontera u stalnom porastu.
Volonteri Gradske knjižnice Zadar volontiraju u sljedećim aktivnostima:
-    Besplatna pomoć u učenju: zaposleni i nezaposleni profesori te oni u mirovini, studenti s položenom pedagoškom grupom predmeta, inžinjeri s odgovarajućim predavačkim iskustvom pomažu učenicima osnovnih i srednjih škola pri svladavanju gradiva raznih predmeta.
-    Besplatni tečajevi rada na računalima za umirovljenike: Tečaj se sastoji od 10 sati predavanja, po dva sata dnevno tijekom jednog tjedna
-    How Yes No (Kako da učenje ne bude mučenje) – suradnja sa Studentskim savjetovalištem Sveučilišta u Zadru
-    Mladi čitaju – suradnja s Klubom mladih Klooz Udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ: Klooz organizira edukaciju volontera za interpretativno čitanje, a Knjižnica zatim koordinira samo čitanje djeci na odjelima Knjižnice, u vrtićima itd.

2.    Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju, Split
Školsku godinu 2012/2013. započeli su s akcijom „Hrvatska volontira“  u sklopu koje su učenice zajedno s psihologinjom posjetile Dom za starije i nemoćne „Lovret“ te provele ugodno vrijeme u šetnji gradom i druženju s osobama treće životne dobi.
Nastavljajući širiti i raditi dobro volonteri škole također su se družili i radili zajedno s korisnicima COO Juraj Bonači, Dnevnog centra Firule. Sudjelovali su izradi eksponata za Prodajnu izložbu i u izradi plakata za Božićni nastup.
Učenici i profesori grafičkog usmjerenja su također besplatno grafički pripremili i tiskali plakate i ulaznice za priredbu „Bobočka“  pri čemu  je čitav prihod od ulaznica namijenjen kupnji kombija za korisnike centra.
U prosincu 2012. u sklopu volonterske akcije učenici soboslikarskog smjera s profesorom Sinišom Kliškićem su sudjelovali u akciji bojanja i renoviranja u Centru Zlatno doba – udruge Mi koji okuplja starije građane Splita.
U drugom polugodištu šk. godine 2012./2013. škola se uključila u projekt „Od prvog dana...ljubav i disciplina” čiji je nositelj Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Cilj projekta je skrenuti pozornost na postavljanje granica i uspostavljanje kontrole djece predškolske dobi, kao sastavnog dijela samopoštovanja.

3.    Dom za odrasle sv. Frane Zadar
Dom za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru od svog osnutka 1883. godine se bavi istom djelatnošću i radi u jednoj te istoj, sada već vremešnoj zgradi vodeći plemenitu skrb o starim, bolesnim i socijalno ugroženim osobama.
Na svakodnevnoj bazi  organizira rad volontera u svojoj ustanovi. Aktivnosti u kojima volonteri sudjeluju su raznolike: kreativne, kulinarske radionice, igranje društvenih igara s korisnicima, praćenje korisnika na boćanje i u šetnju, oslikavanje zidova i ormara, prepisivanje rukom pisanih književnih uradaka korisnika na računalo, sudjelovanje u izvaninstitucionalnoj službi putem dostave obroka starijim i nemoćnima…Surađuje se s volonterima različitih dobnih skupina i struktura. Svaki volonter bira aktivnost u kojoj će sudjelovati. Jednom godišnje Dom organizira humanitarnu Božićnu akciju koja okuplja preko 100 volontera koji sudjeluju u pripremi, organizaciji akcije i dostavi božićnih ručkova starijim i nemoćnima u gradu Zadru. Dom je sudjelovao i u organizaciji otvorenja Volonterskog centra Zadar s kojim kontinuirano surađuje.

 

 

 

 


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.

LOGO MRMSOSP h

Program Regionalnog volonterskog centra Split sufinanciran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O Centru

Volonterski centar Split osnovala je Udruga "MI" - Split 1998. godine. Centar je dobitnik brojnih nagrada, a pokrenuo je i osnivanje Hrvatske mreže volonterski centara (današnji naziv: Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

Kontakt

Sinjska 7/II, 21000 Split (Udruga "MI" - Split)

Tel: (021) 329-137 i 329-139
Mob: 091/329-1300

[email protected]

Pratite nas

Naše aktivnosti, djelatnosti i važne informacije pratite putem naše web stranice ili preko društvenih mreža:

Radno vrijeme

Pon-pet - od 8:00 do 16:00. Sastanci i savjetovanja s organizatorima volontiranja i novim volonterima na našoj adresi: pon-pet - od 10:00 do 15:00 h (molimo prethodnu najavu putem e-maila ili telefonski).