Volonterski centar Split

Udruga DRVO Mladih Bonsai, u suradnji s udrugom MI iz Splita, provela je edukacijski ciklus „Menadžment volontera“ koji se sastojao od dva dvodnevna modula. Edukacija je dio projekta financiranog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih pod nazivom „Burza dobrote“. Program edukacije vodio se smjernicama Hrvatske mreže volonterskih centara, a radionice su mentorirane od strane stručnjaka iz Volonterskog centra Split. 

Ovaj interaktivan oblik edukacije na vrlo sustavan način omogućava polaznicima upoznavanje s elementima kvalitetnog menadžmenta volontera, te produbljivanje znanja i vještina potrebnih osobama uključenima u rad s volonterima u različitim organizacijama. Te vještine i znanja su na neki način slične onima iz upravljanja ljudskim potencijalima općenito, no ipak bitno različita obzirom na posebnost volonterskog angažmana u odnosu na rad uz zasnivanje radnog odnosa. Polaznici edukacije su bili visoko motivirani, te su svojim radom su znatno utjecali na kvalitetu rasprave. Timska atmosfera je rezultirala visokom produktivnošću zahvaljujući raznolikosti znanja i vještina prisutnih polaznika. Kroz ovu se funkciju Volonterskog centra Dubrovnik kao edukatora na području uspostave i održavanja standarda u radu s volonterima, jača infrastrukturna osnova za razvoj organiziranog volontiranja na području grada Dubrovnika.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.