Volonterski centar Split

londonPredstavnica Hrvatske mreže volonterskih centara, zajedno s ostalim predstavnicima iz 70 zemalja diljem svijeta sudjelovala je na 22. IAVE  svjetskoj volonterskoj konferenciji ( 22 IAVE World Volunteer Conference) koja se odražala u Londonu od 10. do 12. prosinca.

Konferenciju je otvorio svjetski predsjednik IAVE –a dr. Kang Hyun Lee uz druge izlagače koji su pozvali nevladine organizacije, vodeće organizacije u volonterstvu i kompanije na osmišljavanje novih načina volonterstva u globalnom vremenu. Konferencija je ponudila prvi globalni summit korporativnog volontiranja, prvo sazivanje volonterskih centara s posebnim naglaskom na okupljanje nacionalnih volonterskih centara svijeta, dijalog na temu partnerstva nevladinih organizacija i kompanija s predstavnicima globalnih kompanija i međunarodnih nevladinih organizacija. Na konferenciji je pružena odlična prilika sudionicima koji su došli iz raznih krajeva svijeta da podijele i razgovaraju o iskustvima, praksama, izazovima i prilikama njihovog rada kroz razne forume i radionice. Među sudionicima iz centralne i jugoistočne Europe je bila predstavnica Hrvatske mreže volonterskih centara Ružica Opačak iz Udruge MI.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.