Volonterski centar Split

volonteri cr 20U povodu Međunarodnog dana volontera dodijeljena je Državna nagrada za volontiranje, najviše priznanje za doprinos u promicanju volonterstava.

Nacionalni odbor za razvoj volonterstva je savjetodavno tijelo Vlade Republike Hrvatske koji ima osnovnu zadaću promicanja razvoja volonterstva i predlaganja mjera za unaprjeđenje položaja volontera u društvu.

- Volontiranje osnažuje pojedince, izgrađuje osjećaj solidarnosti, potiče na sudjelovanje, štiti ranjive skupine od ekonomske, društvene i političke marginalizacije i ima potencijal kohezivnog elementa u društvu, rekla je Lejla Šehić Relić, predsjednica Nacionalnog odbora predstavljajući nominirane za nagradu.

 U kategoriji fizičke osobe / volontera nagradu je dobila Đurđa Grozaj, a u kategoriji pravne osobe / organizatora volontiranja Hrvatska gorska služba spašavanja. Nagradu im je uručio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Vlade istaknuo je nužnost odvajanja autofokusiranog stava od stava da je potrebno služiti zajednici. 

- Potrebno je uključiti se i za to ne očekivati nikakvu nagradu, nego naprosto jedno građansko hvala. To je mjera vrijednosti kojoj su dorasla samo civilizirana društva, rekao je.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.