Volonterski centar Split

natjecaj cr 05Natječaj za Nagradu za mlade "Uključi se!" Mreža mladih Hrvatske dodjeljuje mladima od 15 do 30 godina za osobiti doprinos ostvarivanju pozitivnih društvenih promjena u lokalnim zajednicama ili na nacionalnoj razini.

Nagradom za mlade "Uključi se!" koja se dodjeljuje drugu godinu zaredom, želi se potaknuti aktivno sudjelovanje mladih u društvenim procesima na lokalnoj i nacionalnoj razini te odati priznanje iznimnom doprinosu mladih u izgradnji društva.

Nagradu dodjeljuje Mreža mladih Hrvatske u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, a na svečanoj dodjeli u prosincu nagrađeni će dobiti statuu, priznanje i novčanu nagradu u vrijednosti pet tisuća kuna, prenosi Hina.

Internetsko glasovanje

Kandidate za nagradu mogu predložiti pojedinci, udruge institucije i ostale organizacije, a sve kandidature moraju se priložiti u pisanom obliku putem internetske stranice www.ukljucise.net., istaknuo je član Upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske Marko Boko na konferenciji za novinare.

Uz popunjeni obrazac potrebno je učitati video u trajanju od jedne minute gdje je predstavljen rad kandidata, a rok za podnošenje prijava je 25. studeni.

Proces odlučivanja o dobitniku nagrade odvijat će se u dva kruga – u prvom krugu glasovat će javnost putem internetske stranice www.ukljucise.net. od 26. studenog do 9. prosinca, a u drugom krugu peteročlano Povjerenstvo odlučit će o pobjedniku birajući između pet kandidata koji su dobili najviše glasova na internetskom glasovanju. Povjerenstvo će odluku o dobitniku nagrade donijeti sukladno kriterijima

koristi djelovanja kandidata za širu zajednicu, inovativnosti i održivosti projekta te stupnju samoinicijativnosti i autonomije djelovanja mladih.

Boko je naglasio kako je dodjela nagrade bitna jer se njome odaje priznanje onim mladima "kojima u situaciji kada je društvo općenito u krizi nije problem izdvojiti nešto slobodnog vremena kako bi ga uložili u društvo ili lokalnu zajednicu".

Afirmativne aktivnosti

- Smatramo da je 'u šumi negativnih pristupa i vijesti koje se kroz medije promiču o mladima' veoma bitno promovirati u medijima ovakve afirmativne aktivnosti te da su mladi ljudi koji će aplicirati za ovu nagradu, oni koji doprinose zajednici te podupiru ono što je bitno u društvu, istaknula je pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš.

Najavila je da će to ministarstvo do kraja godine predložiti Vladi izmjene i dopune Zakona o volonterstvu kojim bi se, dodala je, trebale ukloniti birokratske barijere koje postoje u sadašnjem zakonu, kako bi se volontiranje na bolji način percipiralo u društvu i na drugačiji način vrednovalo.

Prošlogodišnja pobjednica Ana Milovan istaknula je da nagrada predstavlja priznanje za ono što je dosad radila, da je dodatna motivacija da i dalje nastavi biti aktivna. Pozvala je mlade da se uključe u aktivnosti koje mogu pridonijeti društvenim promjenama te poručila da se ne srame svog aktivizma.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.