Volonterski centar Split

maslineViše od 15 stabala maslina iz maslinika Centra Juraj Bonači obrano je 25.10.2012. u zajedničkoj akciji udruge maslinara „Lotnjak“ iz Klisa s korisnicima Centra Juraj Bonači - DC Firule. Volonteri su zajedno s korisnicima Centra Juraj Bonači brali masline i uređivali okoliš oko maslinika Centra Juraj Bonači.

Centar za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači raspolaže s velikom površinom vrta, a 1992./93. planski je organizirano uređenje vrta i sadnja maslinika. Danas, 20 godina poslije, COO Juraj Bonači diči se s više od 100 maslina u svom masliniku. Djelatnici i učenici Centra marljivo njeguju masline tijekom cijele godine, no najveselije je upravo u doba berbe. Zajedno smo proveli sunčano poslijepodne na svježem zraku uz vesele zvuke pjesme.

Prošle je godine ubrano 650 kg maslina i napravljeno 105 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja. COO Juraj Bonači ulje flašira, prodaje ili daruje kao simbolični podsjetnik na rad i ljubav prema maslini koju gaji svaki učenik i djelatnik Centra, a od maslina korisnici izrađuju i ekološki sapun. Nastavak akcije planiran je za sljedeći tjedan kada će se ostatak maslina pobrati uz pomoć strojeva.

Volonterski centar Split ponosan je na svoje sudjelovanje u akciji. Ljubav prema maslini, pjesmi i druženju bila je gotovo zarazna i nadamo se još mnoštvu sličnih akcija!


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.