Volonterski centar Split

Hrvatska mreža volonterskih centara po drugi je put organizirala manifestaciju „Hrvatska volontira!“ kojom se želi ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni.

Manifestacija je održana simbolično 21. rujna 2012. godine na Međunarodni dan mira budući da je mir vrijednost koja za Hrvatsku ima posebno značenje i u čiju su promociju i zagovaranje uključeni brojni volonteri.

Na poziv regionalnih volonterskih centara u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku u manifestaciju se uključio veliki broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koje su kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promovirali volonterstvo. Na taj dan održane su 154 volonterske aktivnosti na području cijele Hrvatske u koje se uključio veliki broj udruga i ustanova te pojedinaca koji su regrutirani preko regionalnih volonterskih centara. Na manifestaciji je ukupno sudjelovalo 2147 volontera koji su kroz različite volonterske aktivnosti doprinijeli svojim zajednicama ukupno uloživši 8806 volonterskih sati. Budući da je ova godina Europska godina aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti, veliki dio aktivnosti posvećen je starijim članovima društva te se odvijao u domovima za starije i nemoćne osobe diljem Hrvatske.

 

Zagreb

Split

Rijeka

Osijek

Republika Hrvatska

Volonterske aktivnosti

49

30

43

32

154

Organizatori volonterskih aktivnosti

46

26

31

25

128

Uključeni volonteri

653

370

534

590

2147

Volonterski sati

2433

2000

2835

1538

8806


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.