Volonterski centar Split

Volonteri diljem Hrvatske 21. rujna obilježili su Međunarodni dan mira i to akcijama od dječjih vrtića do domova za starije i nemoćne.

Na dalmatinskom području imali smo bogat izbor akcija.

-Mnoge su udruge čule za kampanju i uključile se. Zaista je bilo puno akcija od Dubrovnika do Zadra. Još uvijek prikupljamo podatke o svim akcijama i dojmovima. Jedna od akcija je bila posebno simpatična, a održala se u Omišu. Naime, kako je ovo europska godina aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti, učenici frizerske i pedikerske škole su uljepšavali korisnike doma za starije i nemoćne. U organizaciji udruge Drvo mladih Bonsai iz Dubrovnika je održana akcija čišćenja prostora bivšeg hotela Vis koji služi kao prihvatilište za beskućnike – priča Tanja Radić iz udruge Mi dodavši kako su članovi udruge skupljali plastične vrećice za udrugu Prospero iz Gračaca.

- Skupili smo zaista velik broj vrećica, tisuće njih, a koje smo odnijeli ženama iz udruge Prospero koje od njih izrađuju torbe za plažu i slične predmete. Važna je bila i akcija Udruge za promicanje elektronsko glazbeno plesne kulture „Metronom“ koja je obavila čišćenje tvrđave Klis i zaista je lijepo uredili. Isto tako, lijepo je prošla i likovna radionica udruge Anđeli s djecom s poteškoćama. Svaka akcija je uspjela, a volonteri i organizatori su zadovoljni – kaže Radić također dodavši kako je velik broj onih koji nisu bili u bazi volontera Centra, ali su se samoinicijativno javili prema svojim afinitetima te birali akcije u kojima žele sudjelovati.

picasa_albumid=5792783241032085825


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.