Volonterski centar Split

Volontiranje je u Hrvatskoj definirano Zakonom o volontiranju - volontiranjem se, u smislu ovoga Zakona, smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit.

2011. godinu Europska komisija proglasila je Europskom godinom volontiranja. Pokrenute su mnoge inicijative s ciljem promidžbe volontiranja kao oblika aktivnog sudjelovanja u društvu, koji, osim što obogaćuje pojedinca koji volontira, istovremeno unosi i mnoge pozitivne promjene koje pridonose razvoju civilnog društva. U vrijeme kad je Europu zadesila ekonomska kriza, ostavljajući velik broj mladih osoba nezaposlenim, volonterski programi igraju veliku ulogu dajući im mogućnost da kroz aktivnosti tih programa razviju nove vještine i usvoje nova znanja te time postanu konkurentniji na tržištu rada.

Jedan od takvih volonterskih programa je i Europska volonterska služba (EVS). Europsku volontersku službu pokrenula je Europska komisija 1996. g., s ciljem uključivanja mladih u društvo putem međunarodnih volonterskih aktivnosti koje imaju snažan utjecaj na zajednicu. Program EVS-a prepoznat je kao vrijedan instrument za suočavanje s izazovima kao što su:

  • povećanje mobilnosti u Europi,
  • poticanje aktivnog građanstva,
  • socijalna kohezija,
  • rješavanje problema kao to su marginalizacija i društveno isključenje, društvena devijacija i delikvencija, netolerancija, ksenofobija i rasizam.

Nakon uspješno provedenog pilot-programa (1996-1997), EVS postoji kontinuirano u posljednjih 16 godina u programima Europske komisije: EVS Community Action Programme (1998-1999); YOUTH (2000-2006); Youth in Action (2007-2013); a vrlo je vjerojatno da će postojati i u sljedećem programu Erasmus for all (2013-2020).

Trenutno se Europska volonterska služba vodi kao Akcija 2 programa Mladi na djelu – najvećeg programa Europske komisije u području neformalnog obrazovanja. Ona omogućuje svim mladima od 16/18 do 30 godina da provedu između 2 i 12 mjeseci u nekoj drugoj europskoj državi (iznimno od 2 tjedna do 2 mjeseca), volonterski radeći na projektu koji je neprofitnog karaktera te služi na korist lokalnoj zajednici. Europska volonterska služba posebno je pogodna za mlade nezaposlene osobe, budući da im omogućava da na neformalan način usvoje nova znanja i vještine, nauče novi jezik i upoznaju druge kulture, a da su im pritom svi osnovni troškovi života pokriveni.

Sudjelovanje u EVS-u je besplatno za volontere (osim mogućih 10% doprinosa putnim troškovima). Iz projektnih troškova pokriva se povratna karta, smještaj, lokalni prijevoz i osiguranje, a volonteri dobivaju i mjesečni džeparac (propisani iznos se razlikuje od zemlje do zemlje). Volonterska služba odvija se puno radno vrijeme (između 30 i 38 radnih sati tjedno), a iskustvo i stečena znanja potvrđuju se Youthpass certifikatom.

Sudjelovanje organizacija u EVS-u

Kako bi otišao na službu u inozemstvo, volonter treba pronaći dvije organizacije: domaćina - koji provodi projekt i gdje se održavaju aktivnosti, te pošiljatelja – organizaciju iz Hrvatske koja će volontera pripremiti za odlazak i pružati mu konstantnu podršku. Sve organizacije koje sudjeluju u EVS-u moraju proći kroz proces akreditacije, a mogu se pretraživati u bazi na stranicama Europske komisije: http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm.

Akreditacija je prvi korak ulaska u svijet Europske volonterske službe. Da bi neka organizacija mogla slati i/ili primati volontera, mora ispuniti Obrazac za iskazivanje interesa i prijaviti se za akreditaciju. Procesom akreditacije upravlja Agencija za mobilnost i programe EU. Djelatnici Agencije će iz Obrasca za iskazivanje interesa procijeniti motivaciju i plan rada s volonterima nakon čega će uslijediti posjet organizaciji i dodjela akreditacijskoga broja koji organizaciji otvara mogućnost prijave EVS projekta. Akreditirati se mogu isključivo: udruge, javna tijela, europske nevladine organizacije, međunarodne vladine organizacije i organizacije koje stvaraju profit (ukoliko organiziraju veći događaj u području mladih, sporta i kulture). Postoji tri tipa akreditacije – za slanje ili primanje volontera, kao i za koordinaciju EVS projekata.

U ovom trenutku u Hrvatskoj postoji 25 akreditiranih organizacija. Većina njih provodi projekte u kojima sudjeluju volonteri iz drugih europskih zemalja – trenutno ih je u Hrvatskoj oko 50. Neke od organizacija također su partneri u projektima u funkciji organizacije koja priprema i šalje hrvatske volontere u inozemstvo.

Ima li vaša organizacija volje i kapaciteta za slanje volontera?

Kao organizacija pošiljatelj imat ćete priliku pridodati međunarodni karakter vašem radu, sudjelovanjem u projektima koje ćete stvarati sa sličnim europskim organizacijama. No, ono što je najbitnije – omogućit ćete mladim osobama iz vaše okoline da steknu međunarodno iskustvo, usvoje znanja i vještine, nauče jezike, upoznaju mnoštvo novih ljudi i putuju Europom. Vaša uloga kao organizacije pošiljatelja bila bi da pomažete potencijalnim volonterima pri traženju službe, pripremanje volontera na sve što ih očekuje u projektu, održavanje kontakta s volonterima tijekom njihovog boravka u inozemstvu te pružanje potpore pri reintergraciju u lokalnu zajednicu nakon povratka. Ukoliko je vaša organizacija voljna sudjelovati u EVS-u na ovaj način, javite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. za sve dodatne informacije!


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.