Volonterski centar Split

Radionice za volontere u organizaciji Volonterskog centra Split udruge Mi dobar su povod za druženje, razmjenjivanje mišljenja, ali naravno i učenje.

U sklopu trosatnih radionica „Biti volonter“ volonteri uče o zakonskom okviru volontiranja u RH, pravima i obvezama volontera i organizacija, motivaciji i razlozima za volontiranje te o mogućnostima volontiranja u lokalnoj zajednici. Volonteri na edukacijama vrlo često i sami govore o vlastitim razlozima za volontiranje. Što ih je to motiviralo da svoje slobodno vrijeme poklone nekom potrebitom? Krajem svibnja održane su dvije takve radionice; jedna za OŠ „Sućidar“, a druga za učenike Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju.

Evo što neki od njih kažu o volonterstvu:

„Ja volontiram zato što želim pomoći ljudima kojim je to potrebno. Također želim da ovaj grad, država i cijeli svijet bude bolje i humanije mjesto za život.“

„Volontiranje je super! Na taj način pomažemo siromašnima i nemoćnima i planetu Zemlji.“

„Volontiram da bih pomogla onome kome je to najpotrebnije. Da bi svi mogli živjeti normalno i da bi bili sretni.“

„Ja volontiram da bih pomogla drugim ljudima.“

„Ja volontiram zato jer je to dobro djelo i tako pomažemo drugima oko nas i to sam počeo raditi još od 5. razreda.“

„Ja volontiram da bih se osjećao dobro jer pomažem i zato da uredim okoliš u Hrvatskoj. Usput je i zabavno!“

„Ja volontiram da pomognem ljudima kojima je pomoć potrebna. Na volontiranje me naveo svijet i nepodopštine svijeta.“

„Ja volontiram zato što pomažem drugima i osjećam se bolje. Ne onečišćujem prirodu nego joj pomažem.“

„Volontiram kako bih pomogla osobama kojima je potrebna pomoć ili koji se osjećaju nesigurno, usamljeno… Iz vlastitog iskustva znam kako je kada tražite pomoć, a ne možete je dobiti. Volontirati znači pomoći, a ne očekivati ništa zauzvrat.“

„Volontiram jer mi je drago pomagati drugim ljudima. To me na neki način ispunjava.“

Dragi volonteri, budite promjena koju želite vidjeti u svijetu. Volonterski centar Split čeka na vas. Darujte svoje vrijeme, dobru volju, znanje i vještine!

"Volontiranje je navika srca i namjera uma!"- Nives Ivelja, Udruga Mi


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.