Volonterski centar Split

volontiranje_cr_04Je li razlika između volontiranja i stručnog usavršavanja napokon jasna i je li naknada od 1.600 kuna dovoljna, samo su neke od tema o kojoj govore Lejla Šehić Relić, Tatjana Dalić i Nikola Buković za Portal Civinodruštvo hr. 

Izjednačavanje stručnog usavršavanja s volontiranjem u nespretnim izjavama Miranda Mrsića, ministra rada i mirovinskog sustava proteklih je tjedana potaknulo javnu raspravu kako među volonterima tako i među mladim, nezaposlenim osobama koje nemaju ni dana radnog staža.

Naime, nacrtom prijedloga novog Zakona o poticanju zapošljavanja koji će vjerojatno na snagu stupiti do kraja svibnja ili početkom lipnja, mladim će osobama bez radnog iskustva biti omogućeno stručno usavršavanje bez zasnivanja radnog odnosa, ali uz mjesečnu naknadu od 1.600 kuna te doprinose za mirovinsko osiguranje, a koja je temeljna razlika između volontiranja i stručnog usavršavanja, pojasnila je Lejla Šehić Relić, voditeljica osječkog Volonterskog centra.

Pročitaj više na Portal Civinodruštvo hr.


Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.