Volonterski centar Split

nacrtUred za udruge Vlade Republike Hrvatske organizirao je u utorak 21. veljače 2012. godine javno savjetovanje o Nacrtu kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja. Savjetovanje je održano u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, a uz financijsku pomoć Europske unije u okviru projekta IPA 2009 “Jačanje kapaciteta Vladinog Ureda za udruge za izgradnju učinkovitog partnerstva s organizacijama civilnog društva u borbi protiv korupcije“ kojeg provodi  PARTICIP GmbH.

Cilj ovog javnog savjetovanja bio je predstaviti Nacrt kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja i otvoriti prostor za raspravu o toj temi i doprinose svih aktera ovog važnog područja osiguravajući najviši standard savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

 

U uvodnom dijelu sudionicima su se obratili v. d. ravnatelja Ureda za udruge Igor Vidačak, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ankica Nježić, te savjetnica predsjednika Republike Hrvatske za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec Mojzeš. Nacrt kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja predstavile su Vedrana Spajić Vrkaš s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Nevenka Lončarić Jelačić iz Agencije za odgoj i obrazovanje. Na pitanja sudionika tijekom rasprave odgovarali su i Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Eli Pijaca Plavšić iz Foruma za slobodu odgoja, Vini Rakić iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Lana Velimirović Vukalović iz Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske. Na raspravi su sudjelovali predstavnici organizacija civilnog društva, znanstvenih i obrazovnih institucija, veleposlanstava, te akademske zajednice.
Bilješku s javne rasprave preuzmite ovdje.

Oznaka kvalitete za volonterske centre

Volonterski centar Split ispunio je Standarde kvalitete za regionalne volonterske centre te time dobio Certifikat i Oznaku kvalitete za volonterske centre. Proces procjene volonterskih centara u Hrvatskoj kao i certifikat kvalitete za volontrske centre utemeljio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva s namjerom da se organizacijama koje djeluju kao volonterski centri pomogne da lakše i kvalitetnije obavljaju svoju ulogu u zajednici. Oznaku kvalitete za volonterske centre dodjeljuje Vijeće za dodjelu oznake kvalitete za volonterske centre (VDOKVC) nakon provedene evaluacije samoprocjene i drugih propisanih izvora informacija, nakon što se utvrdi da procjenjivani volonterski centar zadovoljava Standarde za volonterske centre. Oznaka kvalitete dodjeljuje se volonterskom centru na 3 godine.